Angående härdningen så utgick jag ifrån att då det svetsats i den tidigare och de flesta kuggarna hade nötts bort istället för att bara gå av så utgick jag ifrån att det inte var så farlig härdning till att börja med.
Vad gäller anlöpningen (som jag tidigare kallade seghärdning) så läste jag om den i en handbok för knivsmeder för att anlöpa hela knivbladet efter färdigt smidesarbete och sedan härda eggen innan slipning.
Jag tänkte som så att jag inte har så värst mycket att förlora i detta fall så att anlöpa axeln i ugnen för att minska spänningarna i den efter att jag fått till formen på den kan inte skada, sen för att få lite extra nötningsmotstånd på kuggarna ska jag försöka mig på att ythärda med blåslampan.
Jag tänkte mig göra som så att jag roterar axeln och blåser på rejält på kuggarna med blåslampan så alla tänder blir lika varma och sen doppar jag den i olja.
Som jag förstått det så är en stor anledning till att svetsning med mig-svets ofta blir så hårda svetsfogar är för att förvärning av ämnet oftast skippas och svetsarna är små i jämförelse med goset så svetsfogen upphettas rejält för att sedan snabbt kylas av när värmen går ut i resten av stålet. Industriellt görs ofta anlöpning efter svetsning för att få bort spänningar och denna
temperatur är mellan 200-600 grader beroende på stålsort.
Att det är så pass ovanligt (enligt min erfarenhet) att värma upp fogen efter svetsning och isolera området lämpligt för att få en långsam avkylning känns lite märkligt om detta gör att fogen håller betydligt bättre.
Så när jag ändå har chansen nu kan jag ju ändå testa.