Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterMaskinistenin rikosrekisteri

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexMaskinforumTraktorgrävare/Grävlastare[Traktorgrävare/Grävlastare] Allmänt

Hara Caway -61 nuffield startmotor PROBLEM

3 inlägg • Sida 1 av 1
Allmäna teknik-diskussioner rörande traktorgrävare/grävlastare

Danielingemar (trådstartaren)

#1 » 18:12:18, 09-03-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Köpte en hara caway byggd på en nuffield. Star 37D-3477 på motorn. Motorn satt fast när jag köpte den. Har fått loss motorn och kan snurra runt den med handkraft när jag drar i fläkten. Tog bort startmotorn då den inte ville riktigt och gjorde rent vid kolen...massa damm och "kakor" trillade ut. Ihop igen och provkörde på golvet. Snurrade fint. Slängde in den i maskinen och samma problem igen. Dock drar den runt motorn sakta sakta om jag hjälper den och dra i fläkten lite. Kass startmotor?
Danielingemar
Fler än 1 inlägg
 
Blev medlem: 20:05:06, 19-02-2018



torbjorn_forsman

#2 » 20:49:00, 09-03-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Vad är det för typ och fabrikat på startmotorn? Bilder på den?

Det finns många orsaker till att en startmotor blir svag utan att det är något allvarligt fel på den. Den kan t ex "fälta", dvs att rotorn skrapar i statorpolskorna pga glappa lagerbussningar eller krokig axel. Eller också kan det vara någon oljig beläggning på kol och kollektor som ger dålig kontakt och spänningsfall.
Det kan också förekomma att de kol som ska vara jordade via kolhållarna och gaveln har dålig kontakt mot jord, antingen för att nitarna som håller kolhållarna har börjat släppa eller att det är rostigt och smutsigt på anliggningsytorna mellan gavlar och statorhus. Skruvarna som håller ihop startmotorn är inget att lita till som jordförbindning för de här höga strömmarna. Om startmotorn har blivit överhettad någon gång kan lödningarna mellan kollektorlameller och lindningar i rotorn ha börjat släppa, i så fall brukar man se att det finns en krans av utkastat lödtenn mitt för lödställena i statorn.
Lagerbussningar och kol brukar vara lätta att få tag i på någon gammal bil-el-verkstad, se till att du har uppgifter om fabrikat och nummer på startmotorn med dig när du ska köpa dem.

Sen kan det naturligtvis vara fel utanför startmotorn också, t ex spänningsfall i solenoid/startrelä eller i dåligt kablage mellan startmotor och batteri. Det är ju lätt gjort att mäta upp spänningsfall - koppla in en multimeter mellan batteriets pluspol (om nu elsystemet är minusjordat) och startmotorns plusanslutning medan du gör startförsök, gör sedan om provet med multimetern kopplad mellan startmotorns stomme och batteriets jordade pol.

1 person gillar det här inlägget.
torbjorn_forsman
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:35:35, 02-11-2016
Ort: Västernorrland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Take Job TB016
Deutz F3L514

Danielingemar (trådstartaren)

#3 » 20:27:59, 15-03-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Den hoppade igång med nya batterier och efter jag kollat över elsystemet.
Danielingemar
Fler än 1 inlägg
 
Blev medlem: 20:05:06, 19-02-2018


Återgå till [Traktorgrävare/Grävlastare] Allmänt

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se