Sida 1 av 1

volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 00:10:10, 15-03-2019
av Snappis
Godkväll.
Har en Volvo 612 som jag tänkte pyssla om lite i det närmaste. Så här kommer några frågor om någon känner sig manad att svara på dem är jag tacksam :) jag har Skruvat en hel del med bilar och annat men aldrig något med hydraulik så känner mig lite osäker.

Droppar en del på ett par cylindrar/kolvar och planen är att byta ut tärningarna i dem. Jag har laddat ner reservdelskatalogen som finns här och försökt lusa nätet men hittar inte vad det ska va för några packningar? Sitter det bara o-ringar i dessa gamla? När jag fått ut kolven och plockat av tärningarna räcker det att ta med dem gamla till en firma eller måste jag reda ut hur stora dem va som nya?

När jag ändå ska på och pilla med maskinen tänkte jag byta hydraul filter. Men reder inte ut att hitta ett sånt i heller.

Finns det några andra heta tips att göra eller kontrollera nu när man ska hålla på?

Kommer säkert dyka upp fler frågor men det där med tärningarna är nog det som gnager mest just nu :)

Re: Blandat hydraulik

InläggPostat: 01:09:42, 15-03-2019
av akkamaan
Trelleborg kanske inte har de billigaste tätningarna men jag skulle nog vilja säga att de är väRRldsledande (RR för Rolls Royce) vad gäller kvalitet och sortiment. Det enklaste är nog att ta din cylinder isärtagen till en hydraulikfirma i din närhet och låta dem mäta upp vad som behövs. Har du tur så finns det kanske en standard tätningssats som fixar en helrenovering.
Det är ju inte så att tätningstillverkare tillverkar tätningar för udda dimensioner, utan cylindertillverkare tillverkar cylindrar med tanke på tillgång på lämpliga tätningar.

Nej, det är säkert lite mera än bara O-ringar.
Som sagt det är lättare att hitta rätt tätning om man har hela cylindern med sig, men du kan gärna ta bort de gamla tätningarna och ta med dem "i en påse".

Samma sak gäller hydraulfiltret. Ta med det till hydraulikfirman också. Är det insatsfilter eller spin-on filter?

Re: Blandat hydraulik

InläggPostat: 01:28:56, 15-03-2019
av Snappis
Tack ska du ha :)
Nog det vettigaste att göra som du säger att ta med den dit när jag fått isär den. Tänkte börja med en och se så jag reder ut det. Efter den så vet jag ju även hur grabbarna på stället vill ha det.

Har inte kommit så långt så jag vet vad det är för filter. Försöker skapa mig en liten lista på de som ska ses över nu när jag ändå håller på. Är där någon funktionell skillnad på insats och spin-on? Eller dem gör ett lika bra jobb?

Re: Blandat hydraulik

InläggPostat: 02:18:09, 15-03-2019
av akkamaan
Snappis skrev:Är där någon funktionell skillnad på insats och spin-on? Eller dem gör ett lika bra jobb?

Inte för själva filtreringen men ett spin-on filter har vanligen inbyggd tryckbegränsningsventil, med insatsfilter har tryckbegränsaren i filterhållaren. Se till att få med inbyggd tryckbegränsningsventil om det inte sitter en i filterhållaren.

Bild

Re: Blandat hydraulik

InläggPostat: 08:52:05, 15-03-2019
av magloman
Frågan har varit uppe många gånger, prova sök lite.

Packa om svängcylinder Hymas 467 (med bilder)
https://r.tapatalk.com/shareLink?share_ ... are_type=t

Gärna nån bild på maskin och cylindern i fråga :)

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 11:02:31, 15-03-2019
av Snappis
Ska slänga upp några bilder när det är dags. Inte så mycket jobbet jag är orolig för (änsålänge) utan just att få hjälp med rätt tätningar. Men det har jag ju fått svar på så nu är det bara denna som ska komma till skott :)

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 19:41:09, 17-03-2019
av Snappis
Bild

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 19:41:50, 17-03-2019
av Snappis
Va säger expertisen om biten som tycks va av på kolven?

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 22:02:51, 17-03-2019
av magloman
Är bara lekman men tror inte det påverkar nånting.

Hoppas det kommer mera svar.

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 22:26:14, 17-03-2019
av Snappis
Hoppas du har rätt :) Får hoppas biten åkt av vid tidigare reperation för där fanns ingen bit i cylindern :(

Tänkte på det denna kolven är till för att höja lastaren. Kommer dem kolvarna man använder till att tippa med, ha likadana tätningar eller är där fler? Kan man misstänka att det är samma konstruktion tänkte jag be om tätningar till dem också så jag redan har dem hemma.

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 22:34:18, 17-03-2019
av magloman
Mät utvändigt på de olika cylindrarna. Är det samma diameter och resten ser lika ut fast olika längd, kan man med högsta sannolikhet anta det är samma.

Det brukar va samma på ”riktiga” lastare så det är det nog.

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 01:16:29, 18-03-2019
av akkamaan
Snappis skrev:Va säger expertisen om biten som tycks va av på kolven?

Ser ut som nån "okunnig" tidigare försökt sig på att ta isär kolven, alternativt att det kommit in nåt annat metallföremål i cylindern som gjort att kanten brytis av när kolven bottnat. Om det senare är fallet så kanske du har nåt järnskrot som åker fram och tillbaka i systemet. Om du har ett gammalt retufilter som sitter i fortfarande så kanske du skall dissikera detta för att se om det finns metallrester i det eller filterhållaren...
Kolven är väl delbar. Ta isär och ta med den trasiga kolvdelen till en maskinverkstad så svarvar de en ny åt dig för "några hundralappar". Om det finns en yrkesgymnasium i närheten så gör dom det säkert "gratis" eller för ett par "pizzor"...
Då vet du att du har allt OK när du sätter ihop igen.

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 17:44:44, 18-03-2019
av Snappis
Idag har grejerna varit ute och åkt. Fick pris på 600kr + frakt per cylinder vettigt? Dem tyckte inte biten som va av skulle spela nån roll.

Tänkte försöka få av den andra cylindern idag men verkar sitta där den ska

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 20:10:04, 18-03-2019
av Snappis
Jag lyckades övertyga cylindern att släppa iaf så fick stången hänga kvar. Rubbar inte den. Men klart för att byta packningar där också och dem ser likadana ut som på den andra kolven så det va helt rätt :) tänkte ta lite bilder på grejerna imorgon och hoppas kunna lägga upp mått och typ av packningar sen ifall nån annan skulle ha nytta av det.

Re: volvo 612, Blandat hydraulik

InläggPostat: 08:57:17, 11-04-2019
av Snappis
Bild

Igår kom dem äntligen. Tänkte lägga upp måtten på dem och sådär så kanske någon annan kan slippa den huvudvärken någon gång :)