Externt, utvändigt alltså!
Men det är ju inget som hindrar att man kopplar loss kylaren och rengör den invändigt också. Man kan nog blåsa igenom avfettning med fotogenspruta eller liknande. Låt det verka nån timme eller så och upprepa proceduren. Avsluta med att blåsa igenom lite
olja för att få ur merparten av avfettningen och sen blåsa tryckluft igenom.
Och avfettningen ska absolut vara petroleumbaserad. Sådan avfettning i så små mängder som ev kan bli kvar kan knappast göra nån skada i hydraulsystemet men nån sån där apelsinsaftavfettning som kommer in i systemet tror jag att man ska undvika.
Men börja med extern tvätt, det gör nog absolut mest nytta. Internt kanske inte gör nån som helst skillnad.
OJOJ!
Jag läste nu noggrannare och inser att det gäller nog vattenkylaren! Jag snöade in på trådrubriken. Hydraulolja, hydoljekylare osv.
Här gäller utvändig rengörning, vattenslang eller tryckluft. Hjälper inte det så kan man testa invändigt först med vattenspolning och sen med kylarrens (följ bruxxen på förpackningen). Hjälper inte det heller så kan det kanske vara idé att byta cellpaket, dom sätter igen med tiden och din kylare är ju gammal så.... .
En frisk kylare gör underverk!
Edit: Kylarrenset gör ju rent kylkanalerna även inne i puffran.
Och kylarrenset brukar behöva komma upp i temp för att göra ordentlig nytta. Vintertid får du ingen temp i kylaren så då kan det kanske vara läge att "skugga" kylaren från kylfläkten genom att hålla papp eller en sopsäck framför kylaren medan du varmkör kylarrenset så att HELA systemet blir ordentligt varmt men håll ett öga på motortempen också. Du vill ju ha upp hela systemet i typ 90-100 gr men du vill ju inte att det ska koka.
Tänk också på faran med att öppna kylarlocket direkt efter varmkörning. Trycksänkningen i systemet kan orsaka omedelbar kokning och hetvatten sprutar då upp ur kylaren likt en geiser! Stor risk för brännskador på dig.
Tänk även på att inte slå i kallt sköljvatten direkt efter att du tappat ur renset. Låt puffran kallna ett tag och/eller förvärm sköljvattnet.
Två andra saker som visserligen inte hindrar att tempen skenar men som i alla fall höjer koktempen:
Glykol och
tryck. Med rätt glykolinblandning (ca 50/50) och tillräckligt tryck så kan koktempen höjas till typ 105-115 gr beroende på trycket.