Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterEfterlysningarShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexMaskinforumTraktorer[Traktorer] El/Elektronik

Volvo BM350 Startmotorproblem

2 inlägg • Sida 1 av 1
El/Elektronik i traktorer

fri_tid (trådstartaren)

#1 » 20:35:41, 21-01-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Har en Volvo BM350 (Boxer) militärtraktor av 1962 års modell där startmotorn ibland inte vill kugga in i startkransen riktigt vid start med påföljd att det låter väldigt illa när startkransens kuggar misshandlas. Upplever att problemet är mer vanligt vid startförsök då det är kallt ute eller då batterierna (har två st parallellkopplade vanliga 60Ah bilbatterier) inte är helt fulladdade. När startdrevet väl kuggar i startkransen går startmotorn runt som vanligt med full hastighet så verkar inte vara dåliga batterier eller oxiderade kontakter i strömmatningen till startmotorn. Antog att problemet låg i startmotorn så jag monterade bort den och tog isär den för rengöring och infettning men det har inte hjälpt nämnvärt utan samma problem återkommer. Startmotorn är en Bosch BNG typ (BNG4/12CR215) med inbyggd solenoid. Funderar på om det kan ha att göra med att startmotorns rotor aktiveras för tidigt så att solenoiden inte hinner skjuta in axeln med drevet hela vägen in i startkransen innan rotationen börjar men vet inte hur jag i så fall kan justera detta. Kan nämna att jag också filade bort graderna som blivit på startkransens kuggar för att dessa inte skulle hindra startdrevet från att kugga i startkransen ordentligt men inte heller detta verkade hjälpa. Någon annan som haft liknande problem och löst detta utan att byta ut startmotorn?
fri_tid
1 inlägg
 
Blev medlem: 15:57:36, 23-05-2015
Ort: Tingsryd
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo BM Terrier 425 -59 och Volvo BM 350 Boxer -62

GLIDLAGER - LEDLAGER - BUSSNINGAR - KULLAGER - RULLAGER - TÄTNINGAR - LÄNKHUVUDEN
www.debearings.se


torbjorn_forsman

#2 » 00:16:48, 22-01-2018
  • Överför markerat ord till lexikonet

Kolla spärren som gör att startrelät bara slår till i "halvläge" från början, och slår till för fullt först när rotorn har skjutits fram och brickan i kollektoränden har petat undan spärren. Det är inte helt ovanligt att den där spärren rostar fast eller kärvar så att returfjädern inte orkar föra tillbaks den.
Ett annat möjligt fel är avbrott i någon av hjälplindningarna i statorn (det finns två, en serie- och en shuntlindning). Men kolla spärren först.

1 person gillar det här inlägget.
torbjorn_forsman
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:35:35, 02-11-2016
Ort: Västernorrland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Take Job TB016
Deutz F3L514


Återgå till [Traktorer] El/Elektronik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gästerBA Trading AB

Trucking

Älmeboda Maskinservice

trailerbeg

OilQuick

Alftaprodukter

TK Traktordelar

Hammars verkstad AB

D&E Bearings AB

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Vikabacken

Klaravik

Bobcat

glappfri.nu

Beck Maskin

Crazyride

ME

Ygsbostudios

Koneita

Kilremslagret

Nordicc

Bra Verktyg

XLKLäder

SSL Certificates