Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterFastigheter, mark och byggnader

Fler som gillar att röka?

116 inlägg • Sida 7 av 8
Diskutera bygge av fastigheter, lador, maskinhallar mm här, även vägbygge och -underhåll passar in här.

David, Luleå

#91 » 13:19:40, 04-05-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

David, Luleå skrev:Då var det vår och dags att röka.

...


Bild

...

Eldade idag och kommer att elda några brasor imorrn innan jag tar in suovasen. Torrköttet får hänga till söndag innan de hängs på tork under takutsprånget.


Glömde ju sista bilden i vårens suovas torrkött lagning

På tork några dagar.

Bild

3 personer gillar det här inlägget.
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550



DennisCA

#92 » 07:23:14, 22-05-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Varmröker här.

Plockade denna karrébit av röken just, satte på den 9 tiden igår och den har kört under natten

Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/AZd8tAoh.jpg


Det svarta är inte kol eller bränt, det är ren maillard reaktion, ren smak. Har lindat den i folie nu och den ska vila i några timmar innan jag börjar riva sönder den (pulled pork).

Det grämer att jag inte hade några bönor att lägga under denna gång. Brukar göra bönor, chili, jalapenos, paprika, bacon, whiskey och bbq-sås blandning som jag har i en alu-form i röken i som sitter på det nedre gallret under köttet, så allt som droppar ur köttet far ner i bönorna. Blir så jäkla gott....

2 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

DennisCA

#93 » 10:05:51, 09-09-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

I helg blir det födelsedagsfest för tvillingarna. Vi har bestämt att bjuda på en amerikansk BBQ till mat.

Det ska vara pulled pork som ovan, rökta BBQ bönor, olika bbq såser, hembakat bröd (recept), coleslaw, potatissallad och jag ska även göra detta från högrev:
http://www.thewolfepit.com/2009/10/pepp ... -beef.html

Har en massa att stå i, ska tajma rökandet så det sker över natten så är det färdigt påsamma morgon som festen sker.

5 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

DennisCA

#94 » 08:28:26, 12-09-2021
  • Överför markerat ord till lexikonet

Håller på med amerikansk BBQ, ska serveras till en fest idag. Får se om det går hem eller ej.

Griskarré och högrev:
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/hjq078u.jpg


Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/Jaq16c2.jpg


Några hemgjorda bbq såser, en tomat och vinäger baserad och den andra senapsbaserad. Och vanlig baby rays. Coleslawen smakar bra men ser för jävlig ut, lägger till rödlök och riven morot så den får lite snyggare utseende...

Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/0z0OC5Hh.jpg


Bakade bröd i fredags:
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/vGsFDzGh.jpg


Bakade mera bröd igår, större, för säkerhets skull, blev 12 st till:
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/pMuBrXph.jpg


Detta är receptet, en av mina favoriter:
https://www.kingarthurbaking.com/recipe ... uns-recipe

Lägger igång röken, regnar nu som då, så den får stå i dörröppningen till förrådet.
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/wbMyhmfh.jpg


Bönor med bacon längst nere:
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/wxdcSWxh.jpg


Denna morgon
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/ERyvw78h.jpg


Nötköttet fortsätter i ugnen
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/UCMX9X8h.jpg


Grisköttet lindades i folie och sen en handuk och sen i en kylväska. Ska vila några timmar innan det rivs.
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/xpdNLXbh.jpg


Bönorna efter jag skimmat bort fettet. Skulle ha lämnat det om jag gjorde åt mig själv, bara smak. Men vet det inte är i allas smak med fett (bara att doppa bröd i det)
Bild
Originalets URL: https://i.imgur.com/2lnXeiEh.jpg

8 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

David, Luleå

#95 » 17:37:15, 26-01-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Man längtar ju till sommaren när man ser denna grymma BBQ.


Jag gjorde en varmrökning inför jul. Varmrökskåpet står ju inne i kallrök-bodan. Jag lade en saltad laxsida på ett galler just ovanför utloppet från varmröken. Det blev en utomordentlig kallrökt lax till julbordet.

I helgen saltatade jag in 14kg i min tunna för att röka till påsk. Har kvar lite av fjolårets laddning så jag nog klarar mig fram till dess.
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550

Volvot24

#96 » 17:59:13, 26-01-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

.
Uj, uj, uj... Det var mycket gott här :bira:

.
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo T24, Polaris Widetrak

David, Luleå

#97 » 22:44:56, 26-01-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Blev lite inspirerad och kände att jag behövde äta nåt rökt till middag.
Inte lika flashigt. Men en trevlig middag på suovas, mos och lingonsylt.

Kallrökt renstek som steks lätt för servering. Sjukt gott…


Bild

1 person gillar det här inlägget.
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550

David, Luleå

#98 » 09:12:31, 29-03-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Då var det i helgen dags att öppna salttunnan och plocka fram godbitarna för rökning.

Sambon gillar orökt torrkött så en del fick åka på tork utan att passera röken.


Bild
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550

DennisCA

#99 » 10:32:17, 16-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag tänkte jag skulle ta upp kallrökning. Har lite virke över så jag tänkte jag ska bygga en liten "rökstuga" typ 60x60cm tror jag räcker och kanske 1,80 hög eller ditåt och nån enkel rökgenerator. Funderade på att joxa med en riktig eld men tror det blir för omständigt.

Jag undrar hur pass kallt kan det bli innan man inte längre kan kallröka? Är det nåt man får hålla till höst och vår? Funkar det att isolera, eller går det oavsett så länge det är plusgrader?
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

SwedEh

#100 » 10:57:25, 16-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

DennisCA skrev:Jag tänkte jag skulle ta upp kallrökning. Har lite virke över så jag tänkte jag ska bygga en liten "rökstuga" typ 60x60cm tror jag räcker och kanske 1,80 hög eller ditåt och nån enkel rökgenerator. Funderade på att joxa med en riktig eld men tror det blir för omständigt.

Jag undrar hur pass kallt kan det bli innan man inte längre kan kallröka? Är det nåt man får hålla till höst och vår? Funkar det att isolera, eller går det oavsett så länge det är plusgrader?


Mitt tips är att isolera. Förutom att stänga inne värme så stänger det även ute värme under varmare årstider. Släng in ett element, ex en elgrill med termostat så kan du röka hela vintern utan att riskera att det blir för djupfryst. En bonus är att du även kan varmröka i samma "rökstuga".
Användarvisningsbild
SwedEh
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 23:06:31, 16-06-2010
Ort: Västerbotten
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Wheel Horse
Jonsered ict13
Ferguson "Grålle"
Fordson Super Major
En bunt motorsågar och gräsklippare (några fungerar)
Dogford (Numera lik)

Draghundar
Fyrhjuling, en röd med "oljedrift"

DennisCA

#101 » 11:00:45, 16-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Vad för sorts isolering passar? Jag tänker på sånt som har en yta av metallfolie vore lämpligt
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

Volvot24

#102 » 11:16:29, 16-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

.

Ujamäj... Nu vart ja hart sögen...

Slänger in en tjälknöl på älg i bakugnen på kaminen...

Tar det som det kommer... Klart kanske i kväll, eller te möran.

Inshallah, som en tidigare elev allt som oftast sa...

Bild
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo T24, Polaris Widetrak

DennisCA

#103 » 11:43:18, 16-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Om man vill göra skinka, likt den man köper i charkuterisektionen eller hos kötthandlaren (har turen att ha en sån affär där jag bor) där dom skivar den åt dig, är den varmrökt eller kallrökt?

Bacon är kallrökt men måste ju stekas innan man äter det.

Jag läser vid snabbt googlande att traditionell basturökt skinka är rökt vid 80-100 grader så det låter som varmrökning...
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

David, Luleå

#104 » 17:04:06, 16-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag tror att det är svårare att hålla det tillräckligt kallt i en kallrök än varmt i en varmrök.

Min är ju en oisolerad koja knappt 4m2 med drygt 2 meter i takhöjd. Nu röker jag oftast på våren och det kan ju vara - grader ute. Men det går bra ändå. Det kan ju vara lite olika karaktär på det rökta beroende på temp. Men jag skulle vara mer orolig för att isolera in för mycket värme än att det kyls av om det är en kallrök.

Skippa isoleringen. Man har rökt mat i 1000 år utan isolering. ;)
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550

DennisCA

#105 » 08:29:06, 18-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag frågade det lokala köttrökeriet hur dom gör:

Vi röker köttet på följande sätt: köttet läggs i nät, därefter saltas det. Vi sprutsaltar köttet maskinellt. Det här betyder 42 stycken nålar som stansar köttbiten med exakta mellanrum. När köttet är saltat, lägger vi in det i rökbastun.

Vi eldar alflis för att få rök, som förs in i rökbastun. Éfter ca 2 dygn är köttet färdigt.

Vår produkt tappar i rökningsprocessen ca 20% av sin råvikt.


Två dars rökning är ganska länge det.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner


Återgå till Fastigheter, mark och byggnader

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: valberga och 8 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se