Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexJord- och skogsbruk, fastigheterFastigheter, mark och byggnader

Fler som gillar att röka?

116 inlägg • Sida 8 av 8
Diskutera bygge av fastigheter, lador, maskinhallar mm här, även vägbygge och -underhåll passar in här.

Volvot24

#106 » 10:38:12, 18-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

.
.
Tjälknöl... i går. Typ väldigt lättrökt.
Nästa gång lägger jag in enris tillsammans med köttet.

16 timmar i låg temperatur... 65 - 75 grader i täljstenkaminens bakugn. Lades in djupfryst.
Tinade lite, smörjde med BBQ-olja och svartpeppar och så in igen.

Det drar bakvägen in lite björkrök, som sätter smak.

I saltlag över natten... Mört o klart.


Bild

Bild

Bild
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo T24, Polaris Widetrak



InläggDetta inlägg har raderats av David, Luleå den 17:23:38, 18-11-2022.

David, Luleå

#108 » 17:24:08, 18-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

DennisCA skrev:Jag frågade det lokala köttrökeriet hur dom gör:

Vi röker köttet på följande sätt: köttet läggs i nät, därefter saltas det. Vi sprutsaltar köttet maskinellt. Det här betyder 42 stycken nålar som stansar köttbiten med exakta mellanrum. När köttet är saltat, lägger vi in det i rökbastun.

Vi eldar alflis för att få rök, som förs in i rökbastun. Éfter ca 2 dygn är köttet färdigt.

Vår produkt tappar i rökningsprocessen ca 20% av sin råvikt.


Två dars rökning är ganska länge det.



Brukar kallröka i mellan en till tre, ibland fyra dagar. Men då rätt lågintensivt.
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550

DennisCA

#109 » 18:33:03, 25-11-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag började på baconet idag, 1.2kg sidfläsk från en lokal bonde, via slaktaren. Vacuumpackat sidfläsket som jag saltat enligt vikt med salt och nitritsaltsblandning. Den större biten ska kallrökas och den mindre har jag satt liquid smoke i påsen (äppelved) för att testa hur det kommer att stå sig mot den på riktigt rökta varianten. Om ett par veckor får dom väl komma ur förpackningen och ska sen torkas innan rökning.

Bild

Bild

Fel sida upp för att se men det är ordentligt med fett, som de ska va.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

DennisCA

#110 » 13:42:39, 09-12-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Slängt ihop ett litet rökhus av träbitar som lämnat, börjde få slut på virke så det blev å pussla med diverse skräp. Ser ut som ett litet dass. Nu blir det -10 och kallare de närmaste dagarna... Kan blir svårt att få det rökt då.

Köttet ur vacuumpackningen:
Bild

Bild

Tanken är att nyttja en sånhär sak man fyller med spån istället för en riktig eld:
Bild

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

DennisCA

#111 » 12:22:56, 12-12-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Slut på mycket i affärerna, jag köpte en elektrisk version istället. Nu är det smällkalt och köttet är redo att rökas... Hur ska man få till det med passlig temp är det oklart för mig. Ska man lägga i en hög värmejus eller nåt....

Köpte också en termometer med trådlös sektion så jag ska kunna hålla koll på tempen.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

DennisCA

#112 » 20:34:00, 17-12-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Blev en elektrisk rökgenerator i slutändan.

Kallrökte baconet idag, har haft så kallt väder jag fick köra en liten grillkolseld för att det inte ska frysa i kallröken. Sen kom jag på att istället för en hög så hade jag en bit 180mm rör med galler inuti, då blev det lättare att hålla liv i kolet, behövde fylla på en gång i timmen, en näve i gången.

Bild

Bild

Bild

Bild

Smakar bacon, jag är nöjd! Kanske röker det igen imorgon dock.

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
DennisCA
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 08:22:05, 16-09-2014
Ort: Österbotten
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: Verkstadsmaskiner

David, Luleå

#113 » 22:07:59, 17-12-2022
  • Överför markerat ord till lexikonet

Kallrökt kan gärna vila några timmar /en natt och sen rökas mera igen. Blir bra genomtränglig av smak då.

Ser gott ut :)
David, Luleå
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:02:35, 03-04-2018
Ort: Luleå
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Massey Ferguson 550

Bygert

#114 » 19:24:45, 03-01-2023
  • Överför markerat ord till lexikonet

Bild

Rökta räkor och kalkonhjärta. Räkorna fick nog lite för lång tid, bra smak men lite torrt
Bygert
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:11:52, 15-03-2016
Ort: Forshaga
Sverige
Maskintyp: Grävlastare
Maskin: Huddig 1160

Volvot24

#115 » 19:54:06, 03-01-2023
  • Överför markerat ord till lexikonet

.
Rena fyndet :hurra:

Billiga råa rimmade skinkor nu. 39 kr / kilo.
Svartpeppar runt om.

Slängde lite alspån efter kanterna i ugnen, för att få lite rök. Stängde draget.

Vänder någon gång, då ugnen är hetast längst in.

Klart när kärntempen blir dryga 70 grader.

Bild

Ibland blir det frysta skinkor, rakt in i ugnen. Tar längre tid, men saftigare.

I vart fall enkel matlagning, bakugnen håller bra temp dygnet runt :eat:

- Och ja... Lättrökt blev det.
Möjligen lite salt, ska avvattna nästa gång.

Bild

Bild

Bild
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:

3 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: Volvo T24, Polaris Widetrak

Bygert

#116 » 14:14:05, 06-01-2023
  • Överför markerat ord till lexikonet

Byggt om lite så det blir mer maskinistvärdigt. Satt in riktig PID-termostat, nu är det bara att ställa in önskad temperatur och dit går röken och stannar där. Med den gamla var det stor hysteres och svårt att landa i rätt temperatur. Också försett röken med ben, den försvann i mjukt underlag och det var också svårt att ta lös spånlådan och sota då den satt ända ner vid marken. Tanken var att koppla den gamla termostaten till rökvärmen så att den kan bryta om det blir för varmt vid kallrökning. Funkade inte, går inte nog långt ner i temperatur. Sätter en brytare så jag kan välja mellan rök och värme i stället.

Har rökt broiler också. Blev synnerligen ätbart.
Bild
Bild
Bild

2 personer gillar det här inlägget.
Bygert
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 18:11:52, 15-03-2016
Ort: Forshaga
Sverige
Maskintyp: Grävlastare
Maskin: Huddig 1160


Återgå till Fastigheter, mark och byggnader

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se