EE skrev:fretchi skrev:Jag är inte så imponerad av induktionshällar. I alla fall inte de av billigare fabrikat. Ikea, Electrolux etc. Värmer gärna kärlen ojämnt, knepig effektreglering och låter onödigt mycket. Och otydliga touchknappar på själva hällen är djävulen själv. Så provkör åtminstone innan du köper så du vet vad du får.
Självklart skall du ha en induktionsspis! Det finns ingen anledning att hålla på med av-arter som vattenkokare längre, spisen är alltid snabbast. Köp en med klassiska vred så att du slipper touchproblemen. Var beredd att behöva förnya kokkärlen. Tunnbottnade funkar inte alls så det är läge att byta ut de kastrullerna. Allt som säljs nytt har en deklaration i stil med "works on induction cooktop" så det är inget problem.
Vill påstå att det enskilt viktigaste i ett kök som skall vara lättanvänt är just en snabb spis, dvs en induktionsspis. Läs specar noggrannt. Vissa kan vilja ha 20A enfas och det är inte säkert att man har i sin bostad utan större ändringar.
Jag stötte nyligen på en induktionsspis som är helt missbildad när det gällde fördelning av last på faserna. Alla fyra plattorna ligger på en fas, ugnen på en annan fas och den tredje fasen drar
ungefär 0,3 A hela tiden oavsett om spisen är igång eller inte. Tror det var en Bosch eller Siemens, nyköpt nu i höstas var den i varje fall. Lagom roligt att få den att samsas med en gammal elpanna utan effektvakt med 16 A huvudsäkringar och helt otekniskt folk som bor i huset.
Ett problem med induktionsspisar och dito -hällar som har uppmärksammats nu i jultid är att det ofta blir för mycket
värme för långkokning av risgrynsgröt även på lägsta effektläget, gröten bränner fast om man inte håller sig framme och slår av och på manuellt. Kan gå att lösa genom att t ex koka gröten i vattenbad eller att lägga en stor stekpanna under grytan.
Har man trefas i köket bör man absolut försöka få tag i en spis med 400 V elementspänning (dvs att alla laster är anslutna mellan två faser var, inte från var sin fas till nollan).