Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterEfterlysningarShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexVerkstadsforumAllmänt[Allmänt] El/elektronik

Mätteknik med multimeter och oscilloskop

350 inlägg • Sida 18 av 24
Diskutera el/elektronik i allmänhet här

Towil (trådstartaren)

#256 » 18:28:43, 07-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Bonus avsnitt om hur mycket bandvidd man behöver på ett oscilloskop.

Nu blev det inte riktig som det var tänkt, men efter att lagt ganska många timmar på detta så får det bli ett bonus avsnitt í alla fall.

Hur mycket bandbredd behöver man då?

Bild
Nu var det här det inte riktig blev som det var tänkt eftersom jag artificiellt får sänka bandbredden till 20MHz och det blir inte som ett riktigt 20MHz oscilloskop.
Här är insignalen på ca 4,5 kHZ till basen på en BC547 transistor. På ett riktigt 20MHz oscilloskop hade signalen varit jämntjock och man hade inte tänkt mera på det. Lite ojämna hack kanske kan ge en hint om att allt kanske inte är OK men inte mycket mera.

Bild
På ett 300MHz oscilloskop kan man dock se att det är något skumt med signalen. De stora solida klumparna är indikation på att det finns högre frekvenser än vad som kan ses med den aktuella svephastigheten.

Bild
Om man ökar svephastigheten ser man att de solida delarna oscillerar med över 220MHz lite mera än de 4,5kHz som var tänkt. Så bara för att man inte tänkt att jobba med höga frekvenser så kan dessa uppstå och man har ingen aning om att de finns. Så bara för att det set OK ut på oscilloskopet är ingen garanti på att allt är OK.

Så hur mycket bandbredd behöver man då? Så mycket man anser att man har råd med.

2 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

GLIDLAGER - LEDLAGER - BUSSNINGAR - KULLAGER - RULLAGER - TÄTNINGAR - LÄNKHUVUDEN
www.debearings.se


Volvot24

#257 » 19:58:49, 08-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Towil

Kanske inte alls rätt tråd... men kan ju vara klurigt:

Har Autohelm/Raytheon ST1000 och ST2000 rorkultsautopiloter.
Det finns flera liknande fabrikat.

När den är kopplad och om man skulle trilla överbord... ja, då är det kört.

Annat vore om autopiloten styrde rodret max babord eller styrbord om en rf-signal mellan styrman o båt bröts. Typ WIFI. Alltså en liten sändare med begränsat räckvidd, fäst på flytväst och en mottagare kopplad till autopiloten.
Verkar inte allt för avancerat, då det redan finns fjärr för styrning.

Jag har f ö en gammeldags fjärrkontroll med kabel.

Samtidigt kunde t ex bränslet strypas med en magnetventil, i de fall man går för motor.

Hur som haver, så kommer framfärden då att stoppas, med möjlighet att åter komma ombord.
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Maskin: Volvo T24

qqq

#258 » 01:30:00, 09-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Finns det något enkelt sätt att mäta om elektrolytkondesatorer som är monterade, är ok ?
Se med oscilloskop om de ger rippel, kanske ?
qqq
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 11:14:07, 26-06-2013
Ort: von vettet
Maskintyp: Ej angivet

Janson1

#259 » 07:14:51, 09-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Fluke hade förr ett instrument som man valde ett läge kondensator/spole eller nåt sånt och sen bara mätte direkt i kretsen utan att löda loss. Vad jag minns var den rent fantastisk på att mäta rätt. Det borde ju finnas i dag med att nyköpa en sådan multimeter? Det kanske inte var Fluke men kolla i alla fall.
Annars med scopet är helt ok mätmetod.
Janson1
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 12:50:52, 21-03-2010
Ort: Västra Götaland
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Bobcat X125 (2.3 ton)
case cx15 (Kubota kx41)
+ div. flygplan, helikoptrar
Senaste renoveringsobjekten:
Piper PA-24 Comanche från -64 (flyger nu)
Ferguson Grålle/VW diesel 1952/2002 (rullar nu)
En båt, Safir Kabin som skall få en VW-diesel så småningom...
(Upptagen för vintern, VW-projektet kan börja)

Towil (trådstartaren)

#260 » 00:01:29, 14-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Mätning av NPN och PNP transistorer samt MOSFET N-Channel, Enhancement typ.

Röd prob är plus och svart prob är minus.
Mätningen är gjord med diod läget på multimetern.
Det som visas är hur en fungerande komponent beter sig.

NPN transistor
Bild
En NPN transistor leder från bas (B) till kollektor (C) samt från bas till emitter (E) med runt 0,7V spänningsfall.

Bild
Vänder man på det med minus på basen leder den inte.

Bild
Den leder inte från kollektor till emitter.

Bild
Den leder inte från emitter till kollektor

PNP transistor
Bild
En PNP transistor leder från kollektor (C) till bas (B) samt från emitter (E) till bas med runt 0,7V spänningsfall. I övrigt så leder den inte på samma sätt som visades på NPN innan.

Nu skall man inte tolka att den inte leder som att den är någon typ av isolator. Lägger man på för hög spänning så kommer den att leda. Vilken spänning den kommer att leda i backriktningen är beroende på transistorns egenskaper som finns beskrivet i databladet från tillverkaren.


MOSFET N-Channel, Enhancement

MOSFET finns i fyra olika modeller den som visas här är av MOSFET N-Channel, Enhancement typ.
Övriga typer skiljer sig i funktion.

Bild
Gate (G) är styr. Strömmen flyter från Drain (D) till Source (S).
Som man kan se så flyter ingen ström mellan drain och source när den är av.

Bild
Mellan source och drain flyter det dock ström genom den interna dioden.

Bild
Gaten på en MOSFET har ingen kontakt med drain eller source så dess impedans är mycket hög. Eftersom den i princip inte flyter någon ström alls genom gaten så blir den känslig för statisk elektricitet.
Om man då vidrör gaten med plus ledningen så kommer den att öppna drain-source kanalen.

Bild
Nu är drain till source öppen. Som man kan se så har en MOSFET mycket lågt spänningsfall.
Lägg märke till att det inte längre finns någon anslutning till gaten. På grund av att gaten inte drar någon ström så kan den lilla kapacitans som finns i gaten hålla spänningen uppe.

MOSFET fallerar oftast i ett mer eller mindre öppet läge.

3 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

Volvot24

#261 » 07:57:42, 14-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Perfekt förklarat.

Förmodar att du menar resistans, inte impedans i nedanstående citat?

"kontakt med drain eller source så dess impedans är mycket hög. "



Har en egen liten grov minnesregel då det gäller hur transistorer ska vara förspända för att leda.
NPN - npp ( likspänning ska vara positiv på bas och katod i förhållande till emitter)
PNP - pnn ( likspänning ska vara negativ på bas och katod i förhållande till emitter)

Beteckningarna NPN resp PNP kommer sig av hur den enklaste formen av en transitors skikt av
n-material och p-material är placerade. (Alltid tre skikt i sådana transistorer, eller rättare sagt två pn-övergångar. Vilka kan ses som två enskild dioder.)
Finns transistorer med en diod nedan emitter och katod...

När man anger en transistor som endera NPN eller PNP, utgår man från emitter.
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Maskin: Volvo T24

Towil (trådstartaren)

#262 » 08:29:48, 14-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Nej, det kallas för impedans. Resistans är DC tänk. I system med skiftande spänning måste man ta hänsyn till kapacitans och induktans och resistans. Där av att man säger impedans.

Vad är det som håller gaten öppen i sista bilden, jo det är kapacitansen som finns i gaten. Så när man skall slå på eller av gaten fort så måste man ta hänsyn till kapacitansen som finns där. Denna kapacitans måste laddas upp eller ur för att spänningen skall ändra sig.

2 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

Volvot24

#263 » 22:50:13, 15-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

:off_topic:
Forts inlägg 257

Nu i fredags hände just det jag skrev om. Ägaren trillade överbord utanför Karlstad och autopiloten styrde båten oförtrutet vidare mot Mariestad, typ tvärs över Vänern. Med nöd blev ägaren upplockad i sista stund. Båten bordades och kördes tillbaks.

En elektronisk grunka hade fixat detta.
:back_to:
Det går upp, det går ned, på havet... :klia:
Användarvisningsbild
Volvot24
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 06:42:58, 29-08-2013
Ort: Torsby Värmland
Maskin: Volvo T24

Towil (trådstartaren)

#264 » 23:42:13, 15-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Inför nästa avsnitt.

Bild
Manus till tredje försöket för att inte glömma något denna gången.

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

twfrisk

#265 » 15:33:37, 16-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Towil skrev:Nu har jag ide torka igen. :klia:

Trefas grejor eller starkström har jag inte utrustning för att kunna visa.

Inre och yttre voltmeterkoppling? Många tror jag gör fel där.
twfrisk
Fler än 10 inlägg
 
Blev medlem: 12:50:19, 29-08-2015
Ort: Ingarö, Stockholm
Sverige
Maskintyp: Ej angivet
Maskin: ATV CanAm

RuneStone

#266 » 21:44:05, 16-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

twfrisk skrev:
Towil skrev:Nu har jag ide torka igen. :klia:

Trefas grejor eller starkström har jag inte utrustning för att kunna visa.

Inre och yttre voltmeterkoppling? Många tror jag gör fel där.

Vad menar du nu?
RuneStone
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:47:30, 16-10-2010
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC 35, Volvo L150, Cat 980, Cat 972.

Towil (trådstartaren)

#267 » 22:11:54, 16-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

twfrisk skrev:
Towil skrev:Nu har jag ide torka igen. :klia:

Trefas grejor eller starkström har jag inte utrustning för att kunna visa.

Inre och yttre voltmeterkoppling? Många tror jag gör fel där.


Sätter det på listan. Är mera special fall numera med DMM mot var det var på den analogamätare tiden.
Har tagit upp det i två olika delar
Strömmätning
Towil @ [Allmänt] Mätteknik med multimeter och oscilloskop

Spänningsmätning
Towil @ [Allmänt] Mätteknik med multimeter och oscilloskop
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

Towil (trådstartaren)

#268 » 22:44:38, 17-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Snart i ett forum nära dig. :grin:

Bild

3 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige

jörgen.ottosson

#269 » 18:10:36, 18-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

:eat:
Deus ex machina
jörgen.ottosson
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:57:47, 04-01-2009
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: sandvik sl-350
liebherr a500s
scania lbs 140
KL 121B

Towil (trådstartaren)

#270 » 20:06:44, 20-05-2016
  • Överför markerat ord till lexikonet

Vilken spänning är det?

Vi skall i denna del undersöka spänningen vi har på ett labbaggregat.
Det kommer att bli relativt enkelt eller?

Bild
Först skall vi se vilka anslutningar det finns.
Som man kan se så finns det plus och minus eftersom det är ett dubbel aggregat så finns det två uppsättningar av varje. Det finns även en anslutning till jord.
Båda spänningskällorna är ställda på 1V.

Bild
Varje multimeter är märk med en siffra kommer att refereras här efter som DMM 1, DMM 2, DMM 3.
Ledningarna till varje DMM har motsvarande nummer och vilken uttag det sitter i DMM’n .

DMM 1 visar 1V mellan + och – polerna. Det är samma den andra utgången.
Vi kan även se att det inte finns någon kontakt mellan de två olika spänningskällorna för DMM 2 visar noll. Detta kallas för att de två är isolerade eller oberoende, finns lite olika namn.
Man kan även se att de är isolerade från jord på DMM3.
Här har vi då utgångsläget med två variabla spänningskällor. Vilka spänning och strömmar man kan ta ut är beroende på aggregatets uppbyggnad. Prestandan är ointressant i detta fall.

Bild
Nu kopplar ihop plus på första med minus på den andra spänningskällan.

Bild
Inte mycket som har hänt det är fortfarande 1V på varje källa (DMM 1, DMM 2) samt ingen kontakt med jord (DMM 3).

Bild
Nu är hopkopplingen flyttad men det är fummel från min sida, det har ingen praktisk betydelse.
Påpekar det bara för att det inte skall bli förvirring och jag vill inte göra om början en fjärde gång.

Bild
Hopkopplingen gör vad vi brukar kalla seriekoppling av de två spänningskällorna som de flesta redan listat ut.
Man kan se på DMM 1 att den nu visar 2V när man ansluter till de två lediga uttagen. DMM 2 visar att det fortfarande inte är kontakt med jord.

Vad händer nu om bestämmer att uttagen som den gröna sladden sitter i är minus eller nolla. Det kallas även för virtuell jord.

Bild
När vi nu kopplar minus på DMM 1 och 3 till den gröna och plus på DMM 1 och 3 till de två lediga uttagen så visar nu DMM 3 -1V.
Vi har nu skapat en positiv och en negativ spännigskälla bara genom att vi ha definierat om vad som anses som nolla. Ingen spänning har ändras det som har ändras är bara relationen hur vi definierar vad som plus och minus relativt till vad vi placerar nollan(minus) vi mäter emot.

Det som kan var lite lurigt med denna koppling är att nollan vid gröna kabeln inte är definierad spänningsmässigt den flyter mot omgivningen. Om man råkar ansluta låt oss säga 100V i förhållande till jord till den gröna nollan. Nu kommer det inte att ändra något i vårt spänningsförhållande på DMM 1 och DMM3 de kommer fortfarande att visa samma spänning. DMM 2 däremot kommer att visa 101V och nu är det inte längre så roligt att komma åt jord och det man trodde var 1V utan kontakt med jord.

Bild
Med den svarta kabeln till nollan. Nu har nollan koppling till jord.

Bild
Som man kan se så har inte det någon påverkan att nolla har förblindelse till jord.
Skillnaden är nu att nollan inte längre är flytande utan bunden till samma nivå som jord. Om vi nu skulle råka koppla in 100V på nollan skulle den kortslutas mot jord och säkring lösa ut om sådan finnes.
Denna koppling ger även skydd för våra mätinstrument som har jord referens på minus så som oscilloskop. Man vill inte råka kortsluta till jord med proben och instrumentet, det kan bli dyrt.
Ibland så kanske man inte vill att det man mäter på har någon referens till jord så att man kan sätta minus klämman på oscilloskopet var man vill. Fast då måsta men ha koll så att det man mäter på inte har jord referens från något annat ställe.

Bild
Om vi nu flyttar jord till minus uttaget. Vad händer då?

Bild
När det gäller våra spänningar händer inget det är som innan.

Bild
Dock så har nollan och plus ökar med 1V över jord.

Bild
Jord nu i plus uttaget.

Bild
Spänningarna är som innan.

Bild
Nu har allt istället minskat med -1V till jord.

Med det här vill jag visa att spänningen kan vara relativ beroende på hur man definierar vilken spänning som är referens. Allt detta försätter att de spänningar men använder inte har någon intern referens till jord utan är vad man kallar flytande eller isolerade.

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige


Återgå till [Allmänt] El/elektronik

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster



BA Trading AB

Trucking

Älmeboda Maskinservice

trailerbeg

OilQuick

Alftaprodukter

TK Traktordelar

Hammars verkstad AB

D&E Bearings AB

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Briggsparts

Klaravik

Beck Maskin

Crazyride

Ygsbostudios

Kilremslagret

Bra Verktyg

UniCarriers

Rotec

Lunna Teknik

https://www.AUTOdoc.SE

SSL Certificates