Men själva finessen med pasteurisering är väl att man inte gör ett långkok utan att man SNABBT upphettar och kyler. Utan att kunna processen eller prylarna gissar jag att det är mer som en genomloppsprocess (typ genomströmningsvärmare) än en kokgryta. Långkok kommer ju koagulera proteinerna eller nått sånt (ystning).
Annars jobbar jag med kunder inom läkemedelsindustrin och du har andra kompisar i tråden som sätter fingret exakt på 2 viktiga saker som jag håller med om 100%.
1. Reglerna som i ditt fall styr livsmedelsproduktion är en sak du måste ha full koll på. Du måste framförallt ha säker rengöringsmetod och rengöringskontroll.
2. Utrustningen måste vara av hygiendesign (ventiler, tankar, ytor, material)
Allt ska vara dokumenterat.
Ska du äta själv gör du hur du vill men för att sälja blir det krångligare.
Jag skulle göra ett val:
1. Är det kul att bygga anläggning. I så fall gör nåt som inte har med mjölk att göra. För det är det känsligaste livsmedlet vi har. Det har alltid varit en specialistutbildning till "mejerist"
2. Är det kul med ost/y-gart. Köp ihop färdigtänkta grejor som är dokumenterade.