Sida 1 av 1

Val av hammare?

InläggPostat: 21:24:32, 07-09-2007
av Robban_C
Japp. Fick just ett telefonsamtal som bekräftar rivning av ett garage och anläggning av undergrund till nya garaget. :thummar: Inget speciellt egentligen men rivningen består av att peta ikull väggar av tegel/lättbetong samt plocka bort plattan. Väggarna är en bagatell, de är så ruttna att jag antagligen river dom i alla fall.
Plattan är så gammal att den antagligen inte har någon armering men jag åker nog på att knacka sönder den i alla fall. Den har enstaka sprickor men delarna är i alla fall för stora för att hantera. Antagligen är det rätt snabbt gjort att knacka sönder plattan (och möjligen nedre delen av väggarna) med hammare.

Nu är frågan, vilket fabrikat rekommenderas?
Jag har varit i kontakt med Amas (http://www.amas-svenska.se/) och diskuterat Furukawa. Kommentarer?
Storlekarna F3 eller F4 rekommenderas till min maskin. Maskinen klarar dessa vikter utan problem även vid fullt utligg. Maskinen flödar runt 60 l/m på släntuttaget. Kommentarer om storlek?

Andra kommentarer?


nixs:
Jag diskuterade tryck och flöde med Amas. Slutsatsen av det är att man får inte ut fullt tryck och fullt flöde samtidigt. Precis som du sa. :thumme: :bira:

InläggPostat: 23:19:59, 07-09-2007
av håkan öhlund
Hej Robban!
Om plattan är så gammal så den inte ha någon armering så bruka det gå bra att få sönder den med bara tandskopan :mrgreen: Ifjol var jag och rev en gammal ladugård med guten allåda och när jag hade tagit bort all jord runt om så gick det som smöret att gräva sönder betongplattan och lådan som var bara 12-15 cm tjock :)

Men är det en rejäl armerad platta med en ricktig kantbalk runt om så tror jag du kommer få problem även med en hammare på så liten grävare som du ha :???:

InläggPostat: 07:23:18, 08-09-2007
av Robban_C
Jo jag har haft tanken att enbart riva med tandskopan jag också. Plattan är så gammal att den med mycket stor säkerhet är oarmerad eller i alla fall har klent med armering.
Men dels är det skillnad på EC35 och H7 (även om en 35:a klarar förvånansvärt mycket). Dels vill jag inte komma dit och påbörja och sen få ta en veckas paus för att jag inte har utrustning som klarar jobbet.

Armerad kantbalk tror jag inte skulle vara nåt problem med hammare. Det jag själv kört med hammare (EC55) slog armerade plattor helt utan problem och så stor är inte skillnaden emellan dessa hammare. Och detta var ändå plattor som låg löst = svarar sämre än en platta på solid mark/undergrund.
Och jag har en kollega som slog storsten med gammal hammare på gammal B37:a. Han har dock sålt hammaren.


Har även funderat på beg hammare men det känns sisådär. En beg skopa kan jag alltid titta på och direkt bilda mig en uppfattning om skicket men en hammare? Går den sen inte ens att provslå i berg eller storsten så är ju risken stor att man köper ett krondyrt bojsänke.



Edit: Det finns en till sak att att ta hänsyn till också. Betongbitarna får inte vara större än 40x40 cm vid lämning på tippen, sen åker tippavgiften upp markant. Och tippavgifterna debiteras direkt på kunden och hon vill givetvis inte betala mer än nödvändigt för det.

InläggPostat: 07:33:37, 08-09-2007
av ja-bond77
Robban_C skrev:Och detta var ändå plattor som låg löst = svarar sämre än en platta på solid mark/undergrund.


Stämmer faktiskt detta? :klia: Tycker det brukar verka som att lösa betongblock är lättare att knäcka än de som ligger fast mot underlaget, främst eftersom det brukar finnas "luft" under de lösa bitarna.

InläggPostat: 07:37:58, 08-09-2007
av Robban_C
ja-bond77 skrev:
Robban_C skrev:Och detta var ändå plattor som låg löst = svarar sämre än en platta på solid mark/undergrund.


Stämmer faktiskt detta? :klia: Tycker det brukar verka som att lösa betongblock är lättare att knäcka än de som ligger fast mot underlaget, främst eftersom det brukar finnas "luft" under de lösa bitarna.
Vet ej. Jag bara antog att det tar bättre när hammaren får motstånd, dvs då det svarar bättre. I mitt fall så slog inte hammaren av betongplattorna eftersom armeringen höll emot, den slog hål i dom. Flera hål på raken så vek sig plattorna. :grin:
Det tog emellertid flera dagar att knäcka en platta eftersom jag bara fick typ 15 sekunder på mig i taget. De som var på Volvodagarna och såg showen i år vet vad jag talar om.

Men jag kan mycket väl tänka mig att detta varierar med storlek på "lufthålet" under plattan, tjocklek, armering med mer.

InläggPostat: 13:34:04, 08-09-2007
av Tomasb
Ett billigare alternativ är en stor sten att lyfta och släppa flerra ggr om. Låter ju lite overkill för mig att köpa en dyr hammare bara för en liten garageplatta som troligen inte ens är armerad :klia:

InläggPostat: 13:52:54, 08-09-2007
av Robban_C
Stenen är ett hett alternativ. Och det ligger storsten där jag ska "igenom" med dräneringen från nya plattan så den lösningen kommer ju att finnas "lokalt". Det kanske slutar med bombning istället. Vi får se hur det blir. :thumme:

Sv: Val av hammare?

InläggPostat: 14:26:12, 08-09-2007
av dogen
Robban: Jag skulle absolut ta chansen att vidga mitt förråd av maskiner och tillbehör. Har du ett jobb där du kan få en bit av hammaren betald, skulle jag absolut göra det, även fast det kanske går att lösa på billigare sätt.

När oddsen är betydligt sämre kommer du förmodligen inte alls att skaffa en hammare, tänkte jag. Frågan är väl egentligen inte ifall den pallar det utan snarare hur lång tid det tar? Eller?

InläggPostat: 19:37:56, 08-09-2007
av Robban_C
Hammaren klarar jobbet, det behöver vi inte ens diskutera. :thumme:
Och det går antagligen fortare än genom bombning. Men samtidigt ska man komma ihåg att en hammare sliter på maskinen, alltså måste man ta mer betalt för hammarkörning eller göra jobbet till samma pris på kortare tid. Det är med andra ord ekonomiskt rätt att göra jobbet snabbare med hammare eller långsammare med annan metod. Båda varianterna är okej.

Att köpa hammare må vara intressant men å andra sidan så har jag klarat mig bra utan hitintills och det är i alla fall en hygglig utgift.
Men innehavet kanske ger ytterligare hammarjobb framöver men det vet man ju inte.
Och det är svårt att räkna hem köpet för ett jobb och eventuella framtida jobb.
Men jag skulle behöva knacka bort en del stenskallar hemma på tomten också. Så det finns ytterligare ett argument men det går även att lösa på annat sätt.

Normalt sett så brukar jag försöka lösa jobben med de redskap jag har och det brukar alltid lösa sig.



Åter till ursprungsfrågorna:
Duger Furukawa? Efter vad jag förstått är dessa bland de bättre av hammare?
Om nån med erfarenhet har lust att surfa lite och kolla på F3, F4, och F5 så vore jag tacksam. http://www.amas-svenska.se/

Sv: Val av hammare?

InläggPostat: 15:16:05, 11-09-2007
av bm1113
Hej nu kanske det blir igen lite OT men tror kanske du även kan ha nytta av hammare till tjälen på vintern ni kanske inte har så mycket tjäle men när dom gräver vid VA läckor på vintern här uppe får dom ha hammare även på en Cat318M för att klara av tjälen och kunna gräva