Efter att ha läst om alla galna —men helt underbara— projekt (typ badtunnor och grisgrillar) tänkte jag att det kunde vara på sin plats att göra ett inlägg om bygget av en egen tandoor.
Vad är då detta? Jo, en tandoor är en indisk lerugn, där maten lagas på långa kraftiga spett, t ex tandoori chicken (observera alltså att det heter tandoor, inte tandoori-ugn). Samtidigt kan man baka naan-bread, genom att degen "smackas fast" på insidan av ugnen.
Vitsen med de kraftiga spetten är att leda in värme, så att maten lagas både inifrån och utifrån. På motsvarande sätt gräddas brödet både av hetluften och den varma lerytan.
Bakgrunden till projektet är att jag reste mycket på sydostasien under en tid i mitt yrkesliv, och då (matglad som jag är) kom att förälska mig i denna kokkonst. En tandoor kan byggas i nästan alla upptänklga storlekar; allt från de största fasta installationer på bagerier och restauranter, till mindre mobila ugnar för gatuserveringar.
Såhär kunde det t ex se ut en kväll i Melaka:
Min målsättning med projektet var därmed att bygga en mindre ugn, som dessutom skulle vara mobil (så att den kan rullas in i förråd över vintern). Därmed kändes det ganska naturligt att utgå ifrån ett oljefat, vilket alltså fick bestämma måtten.
Jag startade med att skaffa lite material till bygget:
- Oljefat. Här hade jag lite tur, och fick tag på ett fat som använts för att transportera juicekoncentrat (i invändig plastpåse), så det behövde knappt rengöras. Dessutom med separat lock och spännring, vilket underlättade mycket.
- Blomkruka. Även här lite tur, då jag fick tag på en piedestalmodell, vilken passade perfekt
- Eldfast tegel
- Vagnsaxlar från Classe/Jula
- Lerbruk och mubruk
- Armeringsnät
- Klinker
Började med att vända uppochned och kapa botten på blomkrukan. Noggran mätning för anpassning av resten till rätt höjd
Därefter dags att fixa underrede med lite armering, samt ingjutning. Vagnsbultarna är dekoration och säker infästning av betongbotten. Samtidigt togs eldstadsöppningen upp med plåtbiten sparad som lucka.
Nu dags för eldstadsbotten och murad "krans". Syns inte på bilderna, men kransen gjöts fast med betong.
Många tandooribyggare har rapporterat att en tunn blomkruka ofta spricker, så det fick bli lite armering och lerbruk på utsidan. Gör även att krukan håller värmen bättre och jämnare, i synnerhet när man smackar fast brödet.
Krukan murades fast och utrymmet fylldes med lecakulor för isolering. Finns nog bättre isolermaterial att tillgå, men detta fick duga. Notera även de fyra "stödstenarna", varav en är genomborrad för givare till temperaturmätning. Mer om detta senare. Dessutom stöd och fästen för arbetsbänk. En lämplig draganordning måste man ju också ha....
Anpassning av lock, arbetsskiva, samt målning. I locket la jag klinker, men med lite gladpack mot krukan/öppningen, så att locket inte murades fast. Självklart tog jag bort gladpacken senare, men nu kan jag lätt ta av locket, om så skulle erfordras i framtiden.
FORTSÄTTNING FÖLJER......