Sida 1 av 5

Bockkran till verkstaden

InläggPostat: 21:04:57, 23-04-2008
av ja-bond77
Hejsan gott folk!

Blir dags för vårbruk här men jag tänkte ändå starta en tråd om ett litet projekt jag startat upp. :smile:

Det ska alltså byggas en bockkran till verkstaden eller portalkran som det också kallas. Som ni vet vid det här laget duger sällan fabrikstillverkade grejor åt mig utan det ska vara så flexibelt och mångsidigt som möjligt men ändå skräddarsytt enligt mina förutsättningar. Som utgångspunkt har jag haft fabrikstillverkade kranar som klarar 3 ton med bockavstånd på ca 6m. Dessa kranar har haft I-balkar med en höjd kring 360mm. Så jag skaffade en IPE360 av stålkvalitet S275/1412/Fe44.


Först en bild på balken.
Bild

Jag har alltså svetsat i ett extra 5mm livplåt på vardera sidan i hopp om att öka balkens kapacitet. Balkens totala längd är 6,5m.
Bild

Jag skulle gärna höra från nån som kan det här med beräkningar, lite vad en sådan balk kan tänkas belastas med och med vilka säkerhetsfaktorer.
Bild
Jag vilja veta:
- Hur stor belastning tål balken(i sig) vid 6,3m, resp 3,0m spännvidd?
- Hur stor belastning tål balken med de extra liven fastsvetsade?

Om det är nånting oklart så är det bara att fråga!

InläggPostat: 21:21:57, 23-04-2008
av Robban_C
Nu missade du det viktigaste av alltihop!
Du vill egentligen inte veta vad balken klarar. Du vill veta hur man räknar ut vad en sån där balk klarar. Dvs hur ser ekvationen ut och vilka värden ska in i den?
Eller hur?

Det vill i alla fall jag veta. :grin:

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 21:43:54, 23-04-2008
av matsibacken
Enligt Tibnor-tabellen 207 kN med l=3 m och 103 kN vid l=6 m. Förutsatt att jag räknat rätt i hastigheten och enligt StBK-N1.

Bild Tillägg efter 16 minut(er):

StBk-N1 är en gammal norm för stålbyggnader.

Om du ska använda balken som lyftdon så är Hiss-och krannormen IKH4.30.01 istället den som gäller och då får du annorlunda resultat. Då beror det på hur du använder kranen, hur ofta och med hur tung last osv. Då får du lägre tillåten last. Dessutom måste man kolla nedböjningen så att den inte blir för stor, det kan också sänka tillåten last jämfört med vad jag skrev tidigare.

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 22:07:34, 23-04-2008
av Wyckman
Tyvärr tror jag inte att förstärkningarna ger någon större ökning.
Bättre att lägga plattjärn ovanpå och under balken för att på så sätt öka böjmotståndet enligt formeln på denna länk, http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6jmotst%C3%A5nd.

Mvh
Wyckman

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 08:01:19, 24-04-2008
av MN
Man dimensionerar för max tillåten nedböjning. 1/500 av spännvidden - vid dina 6,3 m får den böja ned sig max 12,6 mm. Small sak att räkna ut då du kombinerar elemntarfallen för utbredd last (balkens egenvikt) och punktlast ("sämsta läget" är ju när du lyfter mitt på balken. Har nyligen satt upp en liknande histyora på 3 ton men spännvidden 12 m- Gick åt en HE-B 300...

MN

InläggPostat: 10:57:11, 24-04-2008
av Holger
Ojojoj, jag förundras och imponeras om och om igen av vilken kunskap vi har i detta forum! :buga:

Re: Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 16:27:32, 24-04-2008
av knut.sonsteby
Tar Ni fram reglarna (normen) giltig för Finland bereknar jag gärna din kranbalk. Texten måste vara på svenska.
Jag är stålkonstruktör ock gör såna berekningar ofta.
Kan strax rekna efter norska normen, Veritas eller Eurocode om det duger.

Mvh.

Knut Sønsteby

Bild Tillägg efter 19 minut(er):

Wyckman skrev:Tyvärr tror jag inte att förstärkningarna ger någon större ökning.
Bättre att lägga plattjärn ovanpå och under balken för att på så sätt öka böjmotståndet



Det är korrekt. Om Ni vil öka krankapaciteten avsevärt ska Ni svetsa på en (halv eller hel) sektion ovanpå den befintliga profilen. Stagning går också men det fordrar mera plats och inngripen. Om Ni bara önskar en måttlig ökande capacitet följer Ni den citerade recepten.
Kolla att stålkvalteten är rätt (provcertifikat) ock för lyftdon behöver Ni svetsar med betyg för dessa arbetsuppgifter formoder jag. Se vad normen kräver.

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 18:38:33, 24-04-2008
av ja-bond77
Robban_C: Näää, det vill jag inte alls! :mrgreen: Jag har sett siffrorna och formlerna som man använder och kan lugnt konstatera att det där befattar jag mig inte med, punkt. :svettas:

Ok, tack för svaren.

knut.sonsteby: Nån finländsk norm vet jag inte av så räkna gärna på dina föreslagna normer. :buga:

Att mina extra liv inte skulle ha någon effekt alls var lite överraskande. Tanken slog mig faktiskt att det kunde vara så, men det avfärdade jag raskt! :smile: För raskt, verkar det som då... Jag tänkte som så att de 5mm tjocka livplåtarna(tillsammans) bär ju som sådana säkert ett eller två ton(i mitten av 4,5m spännvidd). Detta under förutsättning att de är bra stödda för att undvika att de viker sig. Nåja, det var mest spekulationer från min sida. :???: Några extra förstärkningar på flänsarna kommer jag inte att lägga eftersom det ökar på totala balkhöjden. Hur som helst har jag en ordentlig balk som jag tror mer än väl kommer att räcka till mina behov.

"Mycket vill ha mer" som man säger, därav min tanke med extra liven. :mrgreen:

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 20:45:51, 24-04-2008
av adahlm
Bild

Bild

Hade inte färdiga värden för S275 så jag använde S355, och kraften 100kN på mitten av balken L=6500. Första bilden är IPE360 utan "förstärkningar". Andra bilden med 2x5mm extra liv på båda sidor, L=4500. [/img]

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 21:19:15, 24-04-2008
av ja-bond77
Ok. :buga:

Hmmm, är balken på första bilden faktiskt belastad i rätt riktning?

Jag ser att skillnaden blir i så fall 0,494. Vad gör det i ton tro(till samma deformation)? :klia:

Edit: Nu ser jag ju att belastningspilen kommer från sidan på den övre bilden, alltså är det rätt. :ohnej:

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 20:47:12, 11-05-2008
av ja-bond77
Vi övergår till projektredogörelsen.

I min bockkran tänker jag använda en tre tons mekanisk kättingtalja jag har från tidigare, samt ifall jag hittar nån förmånlig elvariant så ska det också monteras en elektrisk kättingtalja.
Utgångspunkten för mitt bygge har varit portalkranar av denna typ:

Wallace. http://www.wallacecranes.com/about.htm
Bild
Bild


Spanco. http://www.spanco.com/pages/gantryt.php
Bild
Vet inte om jag ids bygga nått vinschsystem. Blir väl antagligen att ha den på maxhöjd, som verkstan tillåter, mest hela tiden.
Bild

Som synes så är bockarnas infästning lite olika från gängse kranar, typ denna(hemmabygge jag hittat på nätet).
Bild

Orsaken till att jag bygger enligt de övre exemplena är:
- Möjligheten att enkelt justera spårvidden. Jag fixar den biten med elmotorer+trapetsgängstänger. :thumme:
- Man får bredare arbetsområde för taljan.
- Möjligheten att kunna köra ut taljan/telfern genom benen och lämpa en last ytterom kranbockarna. Funkar ju ypperligt så länge man håller sig med relativt lätta laster.
- Man kan kanske ha nytta av att ha taljan under bocken vid vissa speciallyft, typ om man vill dra isär en envis hydraulcylinder eller nåt.
- :???: Tycker precis det var nåt mer... :klia:

Hmmm… tror det får räcka så här just nu… Det kommer en hel del specialiteter till men vi tar väl det vartefter jag faktiskt får nånting gjort. Återkommer med bilder på projektet.

Sv: Beräkning av bockkransbalk till verkstad?

InläggPostat: 18:44:40, 14-05-2008
av ja-bond77
Jaaa, så börjar vi väl då.

Sågade till en fanérmall till balkhållarna. Skulle gälla att få till nån snygg design då också...
Bild

Hållarna utskurna, borrade två hål för fastspänning på planskivan vid ursvarvning av centrumhålet. Samma två hål kunde jag även använda för avjämning av den yttre kanten, fy sjutton vad ostadig man är på hand då det ska gasskäras. :mad:
Bild

Ingenting man kanske borde göra om man är rädd om svarven. Den gasskurna ytan blir härdad o är förbaskat svår/påfrestande att svarva. Men det blev hur bra som helst, fixar resterande kanter med vinkelslipen.
Bild

Skar ur för flatjärn så att jag kan svetsa ihop hållarna två och två. Samma flatjärn funkar också som glidytor.
Bild

Blir nog bra det här. De båda skruvarna på sidorna är temporära. Bockarnas båda balkar ska alltså vara fästa kring centrumtappen, liksom spancobilden ovan. Nackdelen med denna konstruktion är att man får en sidobelastning på bockarnas båda ben och kan då åtm teoretiskt förorsaka att benen viker sig vid stora belastningar. Förhoppningsvis blir det tillräckligt dimensionerat... :svettas:
Bild
Återstår att svetsa ihop hållarna då...

Såhär i efterskott skulle jag nog kanske hellre valt den andra varianten (wallace) med två skillda bultar för benen. Alltså enligt denna bild från wallace sidan:
Bild
Bara med den skillnaden att det skulle fortfarande finnas ett centrumhål för gängstången.

Sv: Bockkran till verkstaden

InläggPostat: 21:14:12, 14-05-2008
av ja-bond77
Här svetsar jag ihop den nedre tvärbalken som hjulen fästs i. Hittade ingen passande balk på skroten så det blev att svetsa ihop två mindre istället.
Bild

Benen ska fästas med nån tappfundering nertill i tvärbalken... I förrådet hittade jag några U-skruvar som var tillräckligt långa, blir nog bra dom där... Svarvade ur ett par muttrar att svetsa på som skruvhuvuden.
Bild

Ny resa till skroten. Införskaffning av lite ämnesrör, tappar o grejor.
Bild

Tillverkning av hjulspindlar, eller vad jag ska kalla dem... Skar ur lite flänsar med den raka brännaren och min snabbt ihopplockade cirkelskärningsmanick. Skärytan blev slät som en barnrumpa, eller hur man nu brukar säga. :thummar:
Bild

Här är tappdelen ihopsvetsad med flänsarna samt lite grovsvarvad för att kolla läget... På bilden syns även en del lagerhus jag svarvat till, samt de färdiga tapparna som jag nämnde tidigare.
Bild

I svarven med skiten...
Bild

Omvändning...
Bild


Klart! Här har jag svetsat fast PTO-tappar på tappändarna. Får se om vi ska hitta på nån intressant användning för den funktionen senare... :wink:
Bild

Urskärning för lagerhus i nedre tvärbalken.
Bild

Fastsvetsning av nämnda lagerhus.
Bild

Börjar likna nåt nu...
Bild
Nu har jag alltså tänkt montera kedjehjul på dessa hjulspindlar och koppla ihop två spindlar med varandra med hjälp av rullkedjor. På mitten av tvärbalken har jag fyra hål där jag tänkte montera plastbitar för att hålla upp en rullkedja... Vet inte hur det kommer att fungera ännu... Funderar som bäst på hur sjutton jag ska få till en spännanordning av kedjan inom det begränsade utrymmet? :klia: Det borde kanske finnas två spännanordningar per balk, en på vardera "kedjelängden" mellan kuggarna. Detta så att man kan finjustera så att hjulen går rakt. Iofs kanske inte hela värden om den är lite "kobent"... :mrgreen:

Detta styrsystem blir inte lika flexibelt som med vanliga pivåhjul(se fabriksbilderna ovan) men det är ju trots allt tunga grejor så jag föredrar nog att ha lite makt över styrningen. Tanken är att jag ska kunna manövrera den precis som en vanlig pumpkärra(ni kallar den kanske "palldragare"?). Är man två man vid förflyttningen funkar det ju bäst...

InläggPostat: 22:07:20, 14-05-2008
av Holger
Helt otroligt! :buga:

Jag ser att du har varit i kontakt med daniel.h också! Skruvtvingar!

Sv: Bockkran till verkstaden

InläggPostat: 11:24:38, 16-05-2008
av Gossebear
Tjusigt ..

Byggde en bockkran för sca ett år sedna jag använde dock klenare grejer.

Körde med vanliga axeltappar till hjulen monterade på vanliga 4 punkt opelhålade hjul.
4 kants rör 50x50x5 som triangel ram&ben , själva tvärbalken var en ipe 120mm balk. spännvid 2 m. klarar att lyfta båtaen på 600 kg med den inte testa tmed något tyngre.
jag skar ur i balken för benen och svetsade fast dessa i tvärbalken
skall se om jag kan få fram en bild på det.