Mappe skrev:... Trädet i frågar har inte ståt precis jämte nån väg så det växt in grus eller liknade med åren som dödar dina kedjor?
Mvh /Martin
Dom har inte stått jämte nån väg.
Sågar man i spik så brukar man ju känna hur kedjan hugger men inte det heller.
bert skrev:enl det jag har hört av en som sågat en hel del ek är att det kan skilja väldigt mellan olika träd hur hårda dom är och såga i han sa att en del var rent omöjliga medans nästa var som och skära i smör men han hade inte direkt någon förklaring varför
Ja, det kanske är förklaringen. Jag sågade bara i en av stockarna.
Har tidigare kapat upp flera andra stockar från samma parti utan problem men det var innan det tjälade så jag kan inte direkt jämföra med dom stockarna.
Men för dagen är det fyra sådana stockar, jag skulle ju kunna prova med nyslipade kedjor i dom andra tre och se om det går bättre.
Jag har samma erfarenhet som joeri, det går alldeles utmärkt att elda ek.
Min ekved har alltid torkat minst två år. Jag "sureldar" aldrig.
Och det värsta av allt, jag laddar kaminen med enbart ek. Ingen utblandning med andra träslag. Inga problem med kaminen eller pipan (än).
Jag tror att dom som har misslyckats med ek har gjort följande fel:
1. Tända med ek är svårt, det är mycket lättare att tända på gran eller tall och sen lägga in ek när man har en bra glödbädd. Dessutom minskar nog risken för "syraattack" om man har fått upp värmen i pipan innan man lägger in ek.
2. Jag har hört att det inte blir nån syrautfällning (eller i alla fall mycket mindre) om man har torkat två år istället för ett år. Jag har även hört att man inte ska elda med ek så länge den luktar så där illa för då är den inte torr nog.
3. Det sägas att man inte ska fylla kaminen med ved, att man "eldar sönder" kaminen då. Även detta har jag gjort utan att elda sönder nåt. Förvisso har jag nån spricka i kaminen (plåten) och det börjar bli dags att byta ut stenarna inne i kaminen men detta hade gått rätt långt redan innan jag provade med ek.
Så min erfarenhet är att ek fungerar väldigt bra om man gör på rätt sätt, brinner länge och varmt. Glödbädden blir oerhört het, när barr och löv ger rödorange glödbädd så ger eken en glödbädd som är närmast orangegul/gulvit, mycket het.
Så jag fortsätter elda ek men jag tar inget ansvar för om nån eldar sönder sin kamin/panna/skorsten.
Eken är för övrigt rätt lik fruktveden i eldningshänseende men fruktveden är som alla vet ofta rätt besvärlig i vedklyven.
Hmmm, när jag tänker efter så luktade det inget om eken när jag sågade idag.
Kan det bero på att den var fryst kanske? Men man tycker ju att det borde bli
värme nog runt kedjan att "utlösa" lukten?