Har nyss övertagit svärfars hemman, 80ha med cirka 4ha vall som regelbundet betats varje sommar och 4ha åkermark, möjlighet att 'arrendera' (gratis i princip) runt 18ha åkermark som har legat i träda i 10-15 år finns också. Har mest blandskog där det nu växer något, så en viss del skogsbete kommer nog att ingå. Äger redan några havremopeder på lösdrift som vi nu tänkt skulle få sällskap av några kossor (i grannhagen), och där är vi lite okunniga både jag och min bättre hälft. Känner några hobbybönder och dessa har SKB, de utövar även lite ko-handel med varandra för att undvika inavel osv. och vi har fått erbjudande att ingå i den innersta kretsen, men hur funkar fjällisar som utegångsdjur? De bekanta jag har påstår att nog kanske det skulle funka, men de vet inte eftersom de inte prövat det...
Förra veckan noterade jag -37.8 på termometern, även om islänningarna i hagen verkade skita i det så tycker jag att det är jävligt kallt. Kikar man på pälsen hos de skotska kossorna så ser de väl ut att kunna klara av det, men hittar inte riktig någon info om lösdrift/utegångsdjur annat är det jag nu citerar från Jordbruksverket hemsida:
"Om du vill hålla dina nötkreatur ute mer än tolv timmar under den kalla årstiden, då det inte sker någon betestillväxt, måste djuren vara lämpade för detta. Även terräng, underlag och andra yttre förhållanden måste vara lämpliga."
Måste säga att det inte gjorde mig mycket klokare. Sökte vidare och hittade en paragraf i Djurskyddsföreskrifterna:
"27 § Endast djurslag och raser som är lämpade för utevistelse under den kalla årstiden får användas som utegångsdjur. En ytterligare förutsättning är att de yttre förhållandena såsom terräng och markbeskaffenhet är lämpliga för djurslaget och rasen."
Det jag går bet på är att hitta någon som helst information om hur nötkreatur av olika raser klarar av kyla och vilka som anses lämpade för utevistelse?
Har möjlighet till att stalla dem, men vill helst undvika detta då djur som springer fritt hela livet helt enkelt smakar bättre - jämför bara grillad älgfilé med skrålvälling kokt på uttjänt burhöna så förstår ni vad jag menar
Siktar främst på HC eller SKB då de tydligen ställer lägst krav på både bete och foder, inte äter kopiösa mängder och inte behöver förlösas med kejsarsnitt varje gång de fått komma till. Har inte tänkt starta upp någon jättelik köttproduktion, utan bara 2 kor och en tjur för att ha möjlighet att smörja kråset på avkastningen varje vinter, ren hobbyverksamhet alltså. Att det kommer att kosta mera per kg än importerad biff ger jag blanka fan i, det får jag väl spara in på att börja tillverka egen sprit (eget snus gör jag redan). Marken och åkern har lyckats föda 4 kor + kalvar (SKB) då man verkligen var beroende av att ha egna kreatur så i min alldeles egen lilla verklighet så tycker jag att det borde gå eftersom vi fläskar till med att arrendera upp 18ha till.