Forumindex

ForumindexForumindexDownloads

Visa forum för datorns webbläsare

ForumindexDiverseSnick Snack

Dethär med att hyvla ost

90 inlägg • Sida 4 av 6
Hit hör allt som ej passar in i något av de andra forumen ...

skogsgurra

10:23:01, 24-01-2021

jpd skrev:
skogsgurra skrev:Fransoserna, som bara har några få hårdostar - jag kommer inte på flera än Gruyère, Emmentaler, Cantal och Mimolette


Eftersom vi nu är inne på viktiga ting. :eat:
Med tanke på din uppräkning är det ännu värre. Både Gruyère och Emmentaler är Schweiziska.


Helt rätt. Men den uppmärksamme läsaren ser att jag inte säger att de är franska. Bara att de ingår i den franska ostskatten.

Slutledet i Emmentaler har ett visst samband med USD. Tydligt men kanske inte alldeles självklart.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.



skogsgurra

11:01:06, 24-01-2021

Plåtade vår "ostbricka".

Bild

Ser att jag missade några hårdostar. Det faktiska antalet ostsorter i Frankrike uppskattas vara mellan ett och tvåtusen.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.

2 personer gillar det här inlägget.

Bengt Erik Eriksson

11:07:02, 24-01-2021

Brukar hålla utkik efter lådan med kort datum. En menlös ost därifrån bortglömd ett par månader i kylen kan bli riktigt trevlig.

Dags att hyvla med periferin..
Bild



Slutet är nära. Men än finns det skivor kvar här..
Bild

Tack för det. Den sista slinker ner som den är.
Bild
Senast redigerad av Bengt Erik Eriksson 12:37:39, 24-01-2021, redigerad totalt 1 gång.
Utan lantbruk blir du naken, hungrig och nykter.

"Erfarenhet är den hårdaste läraren. Den ger dej provet först och lektionen efteråt" Oscar Wilde

6 personer gillar det här inlägget.

Offside

12:11:48, 24-01-2021

I dagens sammanträde i Svenska Ost Akademin, vill jag framföra följande.
Det finns inget fel sätt att äta eller sönderdela ost på. Bara det sker med respekt för i första hand osten eller ostarna. I andra hand ska man också ta hänsyn till eventuella gäster och familj vid matbordet.
Och vi får inte glömma respekten för våra smaklökar. Det kanske viktigaste.
Vilken ost som är bäst det beror på så mycket. Tidpunkt, hur hungrig man är och inte minst sällskapet.
Rätt sällskap höjer smakupplevelsen flera nivåer.
Angående kälkbackens tillkommande, så pågår forskning i Ostpreussen om detta.
En teori som verkar stämma, är att osten smakar godast just på mitten av ostbiten.
Därav vill många ta lite extra just där.
Nästa stora forskningsämne är att ta reda på varför biten smakar bäst på mitten.
Min teori är att smaken koncentreras mot mitten.
En professor O.S. Twinkel påstår att man automatiskt tycker hårdare med osthyveln när man kommit en bit in på osten. Det ska kännas säkrare då.
Men det får stå för honom.
Tack för ordet.
Även jag har varit ung, kanske yngre än de flesta

3 personer gillar det här inlägget.

BM425

12:15:21, 24-01-2021

Sådana skalkar ska man riva fint o sen blanda i lite Wiskey eller annan sprit. Blanda en massa av det o låta det mogna lite, sedan har man en fin "mjukost"
Inget är så bra att det inte kan förbättras.
Klart jag läser bibeln "Ordspråksboken 21:19"

1 person gillar det här inlägget.

Bengt Erik Eriksson

12:30:50, 24-01-2021

Att ost smakar bäst i mitten beror väl lite på vad för ost vi pratar om, vanlig svensk hårdost smakar väl i stort sett likadant rakt igenom kanske lite paraffinsmak i de närmsta millimetrarna.
Provar man däremot en Holländsk kaas (eller var det maas?) traditions ost så är det centimetrar med "skal" man pratar om. Och då smakar det mycket bättre i mitten , väldigt gott i mitten för övrigt. Det missfärgade utanför ska man låta bli..
Utan lantbruk blir du naken, hungrig och nykter.

"Erfarenhet är den hårdaste läraren. Den ger dej provet först och lektionen efteråt" Oscar Wilde

skogsgurra

12:40:07, 24-01-2021

Professor Twinkel var en ny bekantskap. Han verkar gå helt upp i forskningsuppgiften. Hittade en bild på nätet och det är alldeles tydligt att det är just ostforskning han ägnar sig åt.

Bild

B.E.E. kaas är det. Ostbricka heter Kaasplank på holländska. Och att Yankee kommer av att holländarna på Manhattan kallades Jan Kaas (Ostjanne) är väl belagt. Jan Kaas->Yankee på engelska.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.

3 personer gillar det här inlägget.

Bengt Erik Eriksson

12:51:36, 24-01-2021

Aha! Då är det yankees som skapar alla cheesy hollywoodfilmer?
Utan lantbruk blir du naken, hungrig och nykter.

"Erfarenhet är den hårdaste läraren. Den ger dej provet först och lektionen efteråt" Oscar Wilde

2 personer gillar det här inlägget.

skogsgurra

12:59:14, 24-01-2021

Korrekt. Chevy Chase hette ursprungligen Karlov Chasonisky. Det var inget bra artistnamn. Karlov gick väl an men Chasonisky ändrades till Cheesy. Resten är (dålig) historia.
När det finns olika teorier så brukar verkligheten vara vad som gäller.

2 personer gillar det här inlägget.

dc_lindberg

13:31:42, 24-01-2021

Nu drar det ihop sig!
Kriget om osthyvling närmar sig!
Gulliver har anlänt o försöker mäkla fred ( #49 ) :-)

Tänk vilken härlig odyssé i ostarnas rike som trådens titel spunnit iväg till :eat:
Warum etwas einfach machen, wenn man es so schön kompliziert machen kann :)

Mikkel

14:27:17, 24-01-2021

Om man tänker på varför det är svårt att hyvla när osten blir tunn så är det nog för att hyveln sliter upp osten från underlaget.
Ett sätt vore att klämma fast osten och sedan hyvla med en tråd, antingen i ovankant eller i underkant, såhär skulle det bli om man hyvlade i underkant. Tråden markerad med röda pricken. Man trycker på plattan ovan för att hålla osten plan, och någon kälkbacke blir det inte heller.... :mrgreen:

men visst det går ju att använda sista biten till pizzan, katten eller fåglarna, men ändå, för att nu angripa det lilla problemet ur en teknsk synvinkel... :grin:
Bild
Allt är omöjligt, bara man vill !

1 person gillar det här inlägget.

johan.eriksson

14:42:28, 24-01-2021

Ohyvlingsbar cheddar, får bli ostsås med skinka och pasta ikväll.

Bild

1 person gillar det här inlägget.

Offside

16:52:50, 24-01-2021

Johan.
Den där osten ska hyvlas från kanterna och mot mitten.
Det blir ingen kälkbacke, utan som det heter i Schweiz, en alptopp.
Det har avhandlats tidigare i denna tråd.
Nu måste SOA bestämma sig vad en slät och rak ostyta ska benämnas.
Kälkbacke, alptopp och........???
Förslag emottages.
Kanske alptopp ska ersättas också? :vissla:
Även jag har varit ung, kanske yngre än de flesta

2 personer gillar det här inlägget.

marve

21:27:00, 24-01-2021

Mikkel skrev:Om man tänker på varför det är svårt att hyvla när osten blir tunn så är det nog för att hyveln sliter upp osten från underlaget.
Ett sätt vore att klämma fast osten och sedan hyvla med en tråd, antingen i ovankant eller i underkant, såhär skulle det bli om man hyvlade i underkant. Tråden markerad med röda pricken. Man trycker på plattan ovan för att hålla osten plan, och någon kälkbacke blir det inte heller.... :mrgreen:

men visst det går ju att använda sista biten till pizzan, katten eller fåglarna, men ändå, för att nu angripa det lilla problemet ur en teknsk synvinkel... :grin:
Bild


Lägger man dit en ny ost på toppen och fortsätter skära blir det ingen sista bit. :idee3:

2 personer gillar det här inlägget.

Stefan1972

09:47:42, 25-01-2021

Vi äter upp ca 2/3 av en vanlig ost och sen spar jag resten och river till taco. Då slipper man ha tunna torkade bitar som bara blir svårhyvlade. Köper aldrig färdigriven ost.