Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterEfterlysningarShop

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexLastbilarScania[Scania lastbilar] Veteransnack

Då har man blivit med Scania! -en 56 från -65

428 inlägg • Sida 1 av 29
Diskutera veteran-Scanior här

Lars B (trådstartaren)

#1 » 17:32:43, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet


Hej på er alla Maskinister!



Efter att ha hängt i alla andras trådar så drar vi väl lite försiktigt igång en egen projekttråd om min Scania som ska få agera kranbil på verkstan och dragbil till en kommande Brøyt grävare.
Har ett bra tag kollat runt efter ett lämpligt exemplar men antingen så kostar de som en mindre fritidsfastighet eller så är de så rostiga och fula att det bara kan bli fråga om en totalrenovering från grunden. Sedan så för en enkel amatör på maskinsidan som saknar C-kortet så är det ju ingen nackdel om den redan går som Maskinredskap kl.II så slipper man reg.processen.
Sedan så kom jag fram till att en som redan var utrustad med vändskiva skulle vara optimalt då det underlättar då man ska koppla en Brøyt på släp. Annars så måste man ju montera en fast dubb att sätta skopan i och då går ju övriga kopplingsmöjligheter bort. För de som inte är bekant med det hela så saknar de maskinerna egen framdrivning och transporteras med att de har ett hål i skopan som placeras på en tapp antingen i en vändskiva eller i en särskild anordning fastspänd på ett flak el dyl och sedan så lyfter man upp ena hjulparet i luften och säkrar med wire till undervagnen och vips har man fått sig ett efterfordon på 8-ton!
Lite Blocketspaning visade dessutom att en vändskiva kostade nästan lika mycket som en komplett bil! M.a.o så är min fortsatta förväntning på denna Scania bara i femtusenkronorsklassen... :cool:
Nu på lördagmorgon så ska jag och närmaste grannen bege oss på hämtningsturné till strax utanför Sundsvall där denna skönhet (närmast nyskick :mrgreen: ) befinner sig.

Bild

Nu ska vi se... Ett utseende som bara en mor kan älska brukar det ju heta. Men denna verkar definitivt moderslös där i skogen så då är det väl ok att ta hem den? Det allra mesta verkar fungera på den men det klart att det finns både ett och annat att hitta på om man är på det humöret! Kul är att den verkar oerhört lättstartad (när jag kollade på den så hade den stått övergiven ute i skogen hela vintern och ägaren räknade inte med att den skulle gå att starta, men den hoppade igång som man bara stannat vid korvkiosken!). Sedan är den inte så katastrofrostig som många andra objekt i bottenpriskategorin. Har kollat på lastbilar där det gapar halvkvadratmeter stora hål i passagerargolvet! Här är det mest täckplåten över växellådan som är kex samt runt de bakre hyttfönstren. Men med tanke på att denna bil troligen aldrig kommer att gå mer än något 10-tal mil per år så spelar det ingen avgörande roll hur vacker den är, bättre då att den fungerar bra. Den har en ny växelströmsgenerator och all el fungerar minus ett blinkrelä som inte vill. Nu är det kanske mindre viktigt då jag älskar att fixa med bilel!
I FRAMTIDSPLANERNA ingår givetvis en lackering så man inte gråter då man ser den men jag är rätt glad att den aldrig blivit ens lackbättrad så man kan se originalmålningen från det åkeri i Åsarna där den började sina dagar (som bil nummer 1 enligt märkningen på torpedluckan).

Bild

Den dagen man greppar lacksprutan så lutar jag starkt åt att lacka den som Svenska Lasttrafikbilägareförbundet (SLF) rekommenderade 1965 då man hade forskat fram en riktig säkerhetslackering som skulle synas väl.
"SLF har tillsammans med landets ledande trafikfärgsforskare utarbetat speciella SLF-färger (grön-orange). Färgerna har prövats i städer, på landsväg, på backkrön, mot snö och grönska och mot fri horisont." Jag menar vem vill inte ha en så säker färg? :mrgreen:
Att sedan den tilltänkta grävaren även den är orange gör ju inte ont...

Bild

I senare tid har Lantmännen använt den som rangerbil för att flytta diverse släp och som kranbil. Detta är anledningen till det glesa leendet den bjuder på då den hade drag och duomatic monterat även i fronten tidigare. Baktill sitter även ett ganska modernt VBG-drag och tank och hydraulik till en kran som dock var så monterad att den hindrade monteringen av vändskivan och därför saknas. Så där ligger nog det första som ska göras åt denna bil och det är anskaffandet av en lämplig kran direkt bakom hytten. Lämnar nog där tanken på ett helt tidstypiskt ekipage då jag gärna ser en kran som har nog med muskler för att göra lite seriös nytta (har ju ofta sett liknande bilar stå och rycka och slita med allt för klena kranar för att tex lyfta en bil vilket denna med säkerhet kommer att få göra!). Tips om kranar och modeller mottages mycket tacksamt!

Vill bara redan så här i inledningen på tråden förklara att detta inte kommer att bli någon Jon-Anders-tråd med ett nytt storverk om dagen och en nylackad och helrenoverad Scania strax efter midsommar! Inte för att jag är slarvig eller ointresserad utan för att jag i mitt jobb normalt är borta hemifrån måndag-fredag och helgerna därmed ska utgöra inte bara nöjje utan även resten av livet :sad: Sen så ska vi väl klämma in ett par trådar till med motorbyte i min Hough H-30B och sedan en Brøyt om allt går enligt planerna! Så tålamod rekommenderas härmed till trådläsarna! :mrgreen:

Eftersom vi älskar bilder här på Maskinisten så öser vi väl in några till från min koll av lastbilen.

Plats för en kran...
Bild

Förarmiljö?
Bild

Då kör vi då! Håll gärna en tumme eller två för att vi tar oss hem de 12 milen på lördag (har laddat Mp3-hörselkåporna med bra musik för det lär ju ta ett tag att skumpa hem!). :thumme:

/Lars :rock_on:
Användarvisningsbild
Lars B
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:29:05, 18-04-2008
Ort: Sollefteå
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Scania LS 110Super
International H-30 B
Brøyt X-20
Scania-Vabis L 71 Regent
Scania LS 75 Super 3st
Bolinder-Munktell VHK 85
Nuffield 10/60
Volvo T-22

GLIDLAGER - LEDLAGER - BUSSNINGAR - KULLAGER - RULLAGER - TÄTNINGAR - LÄNKHUVUDEN
www.debearings.se


63an

#2 » 18:49:33, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Klart vi gör de, sen tips från cochen: måla bilen med en gammaldags "flitspruta", den blir inte blank men rustik som en militärversion! :thumme:
Kör så det ryker.. Har slutat att ryka nu :vissla:
63an
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:08:25, 01-02-2009
Ort: Nu eljest.. Pite med omnejd.
Sverige
Maskintyp: Baklastare

Lars B (trådstartaren)

#3 » 18:52:09, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

63an skrev:Klart vi gör de, sen tips från cochen: måla bilen med en gammaldags "flitspruta", den blir inte blank men rustik som en militärversion! :thumme:

Å hur ser en sådan ut? Har ett antal olika lacksprutor men särskilt flitiga är de ej om inte jag jobbar på i andra änden av handtagen! :mrgreen:

F.ö behöver jag naturligtvis hjälp med tips på en kofångare och de Scania & Vabis emblem som sitter på den samt övriga saknade emblem d.v.s 2 ggr 56 i krom.
Användarvisningsbild
Lars B
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:29:05, 18-04-2008
Ort: Sollefteå
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Scania LS 110Super
International H-30 B
Brøyt X-20
Scania-Vabis L 71 Regent
Scania LS 75 Super 3st
Bolinder-Munktell VHK 85
Nuffield 10/60
Volvo T-22

63an

#4 » 19:23:03, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Man använde dessa förr när man insektbekämpade i la'gårdar, medel i behållaren längst fram och så pumpade man för hand, den dimmar färgen, blanda lack o thinner till lämplig konsistens/ flytning, jag har sett en bil som var lackad så, men se till att det inte är mygg där du håller till, för då blir den en insektsgalleria! :thumme:
Kör så det ryker.. Har slutat att ryka nu :vissla:
63an
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:08:25, 01-02-2009
Ort: Nu eljest.. Pite med omnejd.
Sverige
Maskintyp: Baklastare

Anders Berg

#5 » 22:37:21, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Hej och grattis till Scania köpet. Nu fattas bara Bröyten att hänga baki :grin: Tror nog du ska lacka ed vanlig färgspruta och överlåt militärlooken åt försvaret... eller varför inte snabblacka med filt eller skumgummiroller. Blir faktiskt väldigt bra resultat.Tror att Scania Vabis emblemen kan vara svår att få tag i. Hårdvaluta. Men man vet aldrig. Du får nog vara glad om du hittar en hyfs kofångare :)

Hittade lite data om L56 i en liten bok. Samt en bild på en L56 jag sprang på i skogarna runt Piteå. Liknar din i färgsättningen.
Även en bild på en LB 76 jag släpade fram ur skogen. Startade direkt efter många års vila, behövde bara bogserhjälp ut på fast backe sen var det bara köra hem
Bild


Bild


Bild
Användarvisningsbild
Anders Berg
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:00:56, 10-12-2006
Ort: Flurheden, Älvsbyn
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Volvo BM 4200
MF Robur
Brøyt X21
Volvo N10
Scania 76 Super
Volvo FM 12 Spol/slam
Volvo FH 480
Volvo L70F

Lars B (trådstartaren)

#6 » 23:03:56, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Anders Berg skrev:Hej och grattis till Scania köpet. Nu fattas bara Bröyten att hänga baki :grin: Tror nog du ska lacka ed vanlig färgspruta och överlåt militärlooken åt försvaret... eller varför inte snabblacka med filt eller skumgummiroller. Blir faktiskt väldigt bra resultat.Tror att Scania Vabis emblemen kan vara svår att få tag i. Hårdvaluta. Men man vet aldrig. Du får nog vara glad om du hittar en hyfs kofångare :)

Hittade lite data om L56 i en liten bok.


Ja nu blir det ju enklare att göra Brøytaffärer då man kan frakta fynden! Tror även själv på vanlig spruta, funkar det på bilarna så går det säkert på en lastbil, men ramen och dyligt blir nog roller och pensel.
Såg en komplett kofångare från en 56 på en lastbilsskrot söderöver på Blocket så man får väl kolla där.
Tackar för faktabladet! Alltid kul att veta hur många hästar det var i stallet vid leverans! Får även med en reservmotor så man kan ju alltid föda upp extrahästar om stallet börjar bli tomt! :grin:
Gillar fordon med benvit ratt, det är stil det! :driver:
Har du 76:an kvar? Det är en liten favorit från uppväxten då det lokala tvätteriet hade en hel flotta av sådana, både med skåp och som semitrailers. En fanns kvar hos en lokal skrothandlare bara för något år sedan, dock rejält rostig som de flesta av dessa!
Användarvisningsbild
Lars B
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:29:05, 18-04-2008
Ort: Sollefteå
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Scania LS 110Super
International H-30 B
Brøyt X-20
Scania-Vabis L 71 Regent
Scania LS 75 Super 3st
Bolinder-Munktell VHK 85
Nuffield 10/60
Volvo T-22

Anders Berg

#7 » 23:24:53, 21-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Tyvärr sålde jag LB 76:an förra året, efter mycket påtryckningar från min kompis som köpte Hymacen av mig. Dom hörde liksom ihop, 76:an och Hymacen. Men jag har ju även en L76 Super, och då jag gillar torpedarna bättre, så fick den bli kvar. Men LB:n är ju betydligt ovanligare och har högre samlarvärde. Men men....

Ska lägga upp nå bilder på den hur den såg ut efter lack, och även på L76:an. Satt bara vid "fel" dator just nu, inga bilder i den!!
Användarvisningsbild
Anders Berg
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:00:56, 10-12-2006
Ort: Flurheden, Älvsbyn
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Volvo BM 4200
MF Robur
Brøyt X21
Volvo N10
Scania 76 Super
Volvo FM 12 Spol/slam
Volvo FH 480
Volvo L70F

Anders Berg

#8 » 10:29:32, 22-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Här kommer de utlovade bilderna

Upplackad och fin
Bild

76 super med vidhängande Bröyt :)
Bild

76 super med snygg färgsättning, som jag hade ett tag, kommer kanske tillbaka hit framöver....

Bild
Användarvisningsbild
Anders Berg
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 14:00:56, 10-12-2006
Ort: Flurheden, Älvsbyn
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Volvo BM 4200
MF Robur
Brøyt X21
Volvo N10
Scania 76 Super
Volvo FM 12 Spol/slam
Volvo FH 480
Volvo L70F

Lars B (trådstartaren)

#9 » 10:54:15, 22-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Snyggt!

Kul med lite inspirationsbilder, jag hittade denna bild på nätet och den lackeringen tyckte jag var snygg! Ev med orange runt "ögonlocken"...
Detta är Evert Törnlund utanför Härnösand när det begav sig på 70-talet

Bild

Inte riktigt enligt SLF-schemat i ett tidigare inlägg men fint!

Måste nog kolla vart LB76:an tog vägen, blev nog tyvärr skrot kan man tro... :sad:

/Lars :rock_on:
Användarvisningsbild
Lars B
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:29:05, 18-04-2008
Ort: Sollefteå
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Scania LS 110Super
International H-30 B
Brøyt X-20
Scania-Vabis L 71 Regent
Scania LS 75 Super 3st
Bolinder-Munktell VHK 85
Nuffield 10/60
Volvo T-22

arcticforever

#10 » 08:45:09, 23-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Grattis....va avis jag blir.......suck ja ha då har du en dragare å jag en bröyt :grin: jaja får väl leta vidare jag med då den som jag visste om ,110 boggie verkar vara en fullblods lastbil och då blir det mindre intressant.

Lycka till!!
Man måste våga för att vinna
Användarvisningsbild
arcticforever
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:19:21, 03-02-2008
Ort: Örnsköldsvik
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Mercedes 320 CDI 4 matic

63an

#11 » 09:18:14, 23-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Lars du är ju stadd på hemmaplan, vad heter säteriet mellan Undrom o Multråberget? :?
Kör så det ryker.. Har slutat att ryka nu :vissla:
63an
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:08:25, 01-02-2009
Ort: Nu eljest.. Pite med omnejd.
Sverige
Maskintyp: Baklastare

Lars B (trådstartaren)

#12 » 13:30:43, 23-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Säteriet heter Holm...

Nu matpaus under hemfärden. Peppar, peppar ännu allt ok.
Användarvisningsbild
Lars B
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:29:05, 18-04-2008
Ort: Sollefteå
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Scania LS 110Super
International H-30 B
Brøyt X-20
Scania-Vabis L 71 Regent
Scania LS 75 Super 3st
Bolinder-Munktell VHK 85
Nuffield 10/60
Volvo T-22

63an

#13 » 17:03:13, 23-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Jag bugar! :thummar:
Kör så det ryker.. Har slutat att ryka nu :vissla:
63an
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:08:25, 01-02-2009
Ort: Nu eljest.. Pite med omnejd.
Sverige
Maskintyp: Baklastare

Lars B (trådstartaren)

#14 » 21:52:04, 23-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Bild

YES!

Scanian höll ihop hela vägen hem (å även chauffören!)!
Så extremt roligt att få köra lastbil på egen hand, bara sådär! Kan dock meddela att utan mina pejlstänger så hade jag säkert fått med mig både det ena och andra från Sundsvall :mrgreen: typ husvagnar och en och annan Toyota hade man nog fått borsta ur grillen... Kul start att börja köra i lördagsrusningen i centrala stan :cool:
Enda missödet på färden var nog att jag måste ha missat att man redan -65 hade infört automatiska oljebyten på dessa motorer! :x å andra sidan så tror och hoppas jag att det berodde på en igenkladdad vevhusventilation som fick oljan att tryckas ut på diverse skojjiga ställen. Ska nu ta alla saker och åka bort till verkstan och tvätta rent. Oljebyten och service är ju tyvärr inget jag förknippar med den genomsnittlige bonden :hota:


Passade på att tappa ur den svarta sörja som borde varit olja nu när den ändå var uppvärmd rejält så man kan hälla i något tillverkat på 2000-talet i motorn :wink:

Bild

Måste nog så småningom ta en kik i växellådan och "serva" 4:an och 5:ans växel då de av någon för mig totalt okänd anledning inte gick att få i :vissla:
Har även fått fart på vacumtorkarna som behövde lite smörj innan de ville vinka till husse! :mrgreen:
Måste bryta nu och bege mig till verkstan med alla oljekladdiga pryttlar så de får bada sig rena...

Men ingen Maskinisten tråd utan bilder va?

Bild

Indalsälven

Bild

Utsikt från hytten

Bild

Hemkommen till fotografering

Bild

Be-Ge hytt

Bild

Be-Ge hytt

Bild

Avslutning

/Lars :rock_on:
Användarvisningsbild
Lars B
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 12:29:05, 18-04-2008
Ort: Sollefteå
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (hjulburen)
Maskin: Scania LS 110Super
International H-30 B
Brøyt X-20
Scania-Vabis L 71 Regent
Scania LS 75 Super 3st
Bolinder-Munktell VHK 85
Nuffield 10/60
Volvo T-22

Robban_C

#15 » 22:04:00, 23-05-2009
 • Överför markerat ord till lexikonet

Kul tråd!
Mer info och fler bilder tack! :thumme:
Har slutat på forumet!
Användarvisningsbild
Robban_C
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:13:25, 11-06-2006
Ort: Norra Södermanland
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Volvo EC45 -06
Volvo EC35 -01
MB-Trac 800 -86
New Holland TL90A -05


Återgå till [Scania lastbilar] Veteransnack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster



BA Trading AB

Trucking

Älmeboda Maskinservice

trailerbeg

OilQuick

Alftaprodukter

TK Traktordelar

Hammars verkstad AB

D&E Bearings AB

http://www.RESERVdelar24.SE

Bildelar24.com

Briggsparts

Klaravik

Beck Maskin

Crazyride

Ygsbostudios

Kilremslagret

Bra Verktyg

UniCarriers

Rotec

Lunna Teknik

https://www.AUTOdoc.SE

SSL Certificates