En enkel checklista:
svarva i stål/"järn" med snabbstål:
* Utstick från chucken så litet som möjligt, men gärna så mycket att du slipper flytta biten för att "svarva färdigt" ( mer än 5-6ggr diametern i utstick använd stöddubb/stöd docka ....eller svarva med lägre
varvtal och med små skär....börja på nån 0,1-0,2mm eller så och se hur det funkar)
* svarvstålets spets (som skär) ska vara så nära centrum som möjligt men något under vid utvändig svarvning och något över vid invändig ( ca 0,1mm),
* kolla att svarvstålet och släden går fritt från chuck och arbetsstycke inom arbetsområdet.
* Skärhastighet 15-25m/min .... Om vi väljer 20m/min .... så blir varvtalet = 20 x 1000 /( D x Pi ) .....efter som 20000/pi = 6369.4.... så blir det enklare att dela 6000 med diametern i millimeter på arbetsstycket. om vi säger 20mm
diameter. så varvtalet ca : 6000/20 = 300Rpm så har du ett riktvärde. (kör du hårmetall stål så kan du bubbla detta)
(* annars så när du kör på övre gränsen av lämpligt varvtal så blir svarvspånorna blåa när de landar på bädden/golvet men bara lite halmgula närmast stålet.
)
* gå lite sakta in mot arbetstycket så stålet precis tar och "0:a" så du bet hur stort skär du tar på djupet....lämpligt beror ju på vad du gör och vilken
svarv du har men 0,1-1mm klarar de flesta svarvar. du märker om du går över.
ta det försiktigt i början.
* Tänk på om du har direkt skala (visar skär på diametern) eller indirekt... visar skärdjup per sida ( raden) på tvärsliden på din svarv.
* om du inte har svarv med skärvätska, eller svarvar lite använd lite
olja (nästan vilken typ som helst) och pensla på när du vill ha smörjning för skäret. (Svarvar du aluminium måste du använda särskild skärvätska eller T-sprit.)
* matning tja börja med...0,05-0,1mm/varv för finsvarvning 0,2-0,5 mm/varv för grov (om svarven orkar och detaljen/stålen tål det.
nu tror jag någon mer får fylla på....