...omvänt... Vi har inte den tyska/franska "ost-kniven" i Sverige... en tunn ståltråd.
Vilka är barbarerna?... De glupska kontinentalerna, eller de finkänsliga nordborna?...
Svensk ost, greve, präst, herrgård, m.fl. var "en gång i tiden" -starka- ostar! De formligen -brände- på tungan. Så, att lägga på en tjock skiva var att slösa, och det förstörde smaken av själv smörgåsen.
Ost i den okultiverade delen av världen, dvs det där sönder om Norden. Där har osten ofta... ringa... smak... och äts mera som om den vore en korvbit (för att jämföra med ex., falukorv, den -riktiga- , som man skär en skiva med morakniven och äter rå eller grillad över öppen eld i naturen).
Mycket av de ostar man stöter på i Frankrike (jag har dålig koll på tyskland m.fl.) har en konsistens som gör det fullständigt omöjligt att hyvla dem de osthyvel... när dylika (tänk Obelix i England om det engelska köket) importeras till den fin kulinariska världen, så tvingas vi -slakta- dessa "ostar" medels kniv! Groteskt!
Första gången som jag fick se europeisk ostskärare var kring 1970 hos en granne som importerat sin man från Danmark. Dansken sa att i Danmark finns inte den svenska osthyveln och han ansåg att så tunna skivor av osten som vi har i Sverige inte var "ätbart". Han köpte alltså inte svensk -ost-... han hade portsalut, och "hushållsostar", gräddost, och annat barbarsikt, dvs ostar som inte är möjliga att hyvla och därmed inte kan klassas som ost i Svensk mening.
Osthyvelns historia (ligger inte den i ett tidigare inlägg i tråden?) är oerhört fascinerande! Minns jag rätt så är den från 1920-talet, och -hel
(FEL)- (korrekt är:
Norsk)"uppfinning". Först kom dynamiten i Sverige, och sedan kom osthyveln i Norge - Nordisk prägling av världen!
(Anm: rättelse! Tack PeterR -
https://vasterbottensost.com/inspiratio ... -historia/ ; vi förlorade ju Norge 1905 ju! Farfar satt i skolbänken, liksom barn över hela Sverige o väntade på om kyrkklockorna skulle ringa för krig! Så, 1925 var Norge inte svensk "koloni" längre - äsch då! Nu sitter det mitt minne! 1925, Thor Björklund, Lillehammer, Norge. Han, likt Dr Giljotin, fann att "ett snitt botar allt"
)
Seriöst:
- jag har i omgångar sedan jag såg den där "konstiga" osthyveln kring 1970 sökt skaffa mig dylik tingest. När jag sökt har jag inte funnit och när jag varit utomlands har jag inte kommit ihåg. Det är ett självklart verktyg i köket! Underbar konstruktion. Fantastisk funktion - till rätt ändamål.
Rätt verktyg gör jobbet lätt och trevligt, osthyvel på fransk mögelost gör livet frustrerande...