Maskinistens Twitter-flöde  Stöd Maskinisten via Patreon  Maskinistens nätverk - information på svenska  Maskinistens nätverk - information på finska  Maskinistens nätverk - information på norska  Maskinistens nätverk - information på danska  Maskinistens nätverk - information på isländska
Forumindex

ForumindexForumindexMaskin-databasFotoalbumKalender-informationKöp & SäljDownloadsLexikonKontaktregisterCrimedatbase

Åkerman-register
Visa forum för mobila enheter

ForumindexVerkstadsforumVerkstadenProjekt/renovering/restaurering

Pizzaugnbygge, nån som förstår sig?

68 inlägg • Sida 1 av 5
Diskutera dina projekt som renovering/restaurering här

ja-bond77 (trådstartaren)

#1 » 21:42:48, 14-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jag har tydligen i ett svagt ögonblick tveksamt lovat att knåpa ihop en ugn inför sommarens lokala bygdedagar då det ska köras hårt på tjugotjugo-temat. Det ska bakas Närpes längsta pizza, 20 cm bred och 20 meter lång...

Mina kunskaper kring detta är inte mycket att hänga i julgran...

Grejen med pizzor är väl att de ska bakas jävligt hett så att degen bakas snabbt utan att fukten i fyllningen hinner dunsta/torka ut? Så det ska vara hetare än i en vanlig ugn... Från början tänkte jag några gasmunstycken som eldar på underifrån, kanske via diverse styrplåtar för att fördela värmen jämnare över längden...

Bild

Hittade en oljetank i skogen som visserligen är rätt stor men samtidigt medger det bra med utrymme innuti att testa olika koncept...

Bild

Bild

Bild
Här ska inte stå en massa gammalt skit när kronofogden kommer! ... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-kanal

35 personer gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01



bert

#2 » 22:17:48, 14-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

WOHO!!!!! äntligen :) vi har saknat dig och dina verkstadsprojekt el ja alla dina projekt

7 personer gillar det här inlägget.
bert
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:27:16, 30-01-2010
Ort: Ryd södrasmåland
Maskintyp: Traktor
Maskin: valtra i lite olika storlekar

Hymas 89

#3 » 22:28:21, 14-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Pizza på löpande band, en underbar idé.
Pizza bakad i gammal oljetank, idén känns inte lika underbar.
Men tråden kommer följas.
Resultatet blir inte bra. Man gör det bra.

3 personer gillar det här inlägget.
Hymas 89
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 16:51:48, 01-09-2015
Ort: Åmål
Sverige
Maskintyp: Traktorgrävare
Maskin: Hydrema 906 D
BM 800
BM600
Artic Cat 550 traktorreggad

nimrod_pro

#4 » 23:13:52, 14-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Spännande bygge. När jag bakar pizza på sten brukar det vara ca 5-6 minuter á 300grader. Skulle tro att du kan behöva kolla på lösning så att du inte får gasollåga direkt mot degen och bränner den partiellt på undersidan. Kanske ett fack med förvärmda stenar där man kan lägga in en sten på bandet sen på med pizzan och igenom ugnen. Annars kanske det går att ordna så det enbart blir strålningsvärme?
Christoffer
nimrod_pro
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 20:25:03, 01-12-2011
Ort: Kalmar län
Maskintyp: Ej angivet

bmrobban

#5 » 01:16:14, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ett långsamt roterande hjul belagt med stenar som gasbrännaren värmer?
bmrobban
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 09:00:22, 29-05-2010
Ort: Åkers styckebruk
Sverige
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Yanmar Vio 57-12
Case ih 5150 PRO-98
Ursus C-385-78

PeterR

#6 » 01:56:02, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Görkul projekt!
Tror som andra att stenar eller andra ”värmemagasin” kan vara bra här?
Användarvisningsbild
PeterR
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 21:13:38, 30-03-2014
Ort: Västerljung, Södermanland
Sverige
Maskintyp: Traktor
Maskin: John Deere 1640 med Quicke Q930, Cormach SC-2, Modig 190HF, Arboga U2508, Arctic Cat 400 ATV

ja-bond77 (trådstartaren)

#7 » 09:12:59, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Jo, stenar är ju allmänt i branchen... Vet inte exakt dess funktion dock. Stenen blir ju inte varmare än den omgivande ugnstemperaturen... Måste ju ha nått med värmeöverföringen/-hastigheten att göra mellan luft-bakplåt kontra pizza rakt på sten, antar jag...

Istället för enskilda gasdysor har jag börjat fundera mer på fördelningsrör med små hål borrade. Typ:

https://beeketal.se/produkt/gasgrill-ggb-2/
Bild
Originalets URL: https://beeketal.se/wp-content/uploads/2018/07/Gasgrill-GGB-2innenow.jpg



Men hur ska man tänka kring gasens strömningshastighet från flaskan, det är väl nån begränsning där gällande gasol? Borde man ha flera parallella flaskor för att kunna elda ordentligt över hela 2 meter längden? Med tillräcklig, jämnt fördelad brännarutrustning behövs kanske inga stenar... Vi ska ju inte baka nån Michelin pizza här... Förbrukning 728 gr, är det per minut? Och 50 mBar matningstryck är lämpligt antar jag? Skiljer matningstrycket nått beroende på brännarkonstruktion?
Här ska inte stå en massa gammalt skit när kronofogden kommer! ... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-kanal

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01

meet_matt

#8 » 09:46:50, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Direkt-eld så blir pizzan grillad. "Indirekt" värme så blir pizzan ugnsbakad. Så gasolbrännare som värmer plåt/sten så ugnstempen är 4-500 grader. Som tidigare sagts så lagrar ju stenen värmen och du får en jämnare gräddning. Jämför bakugn som har rejäl massa och man i stort slutar elda innan man gräddar. Så mitt tips är stor massa och långsam matningshastighet = 4-5 min från öppning till öppning vid ca 400 grader.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

4 personer gillar det här inlägget.
meet_matt
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 10:49:03, 20-06-2008
Maskintyp: Baklastare
Maskin: 620

ja-bond77 (trådstartaren)

#9 » 11:01:23, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Fördelen med en stor stenskiva under plåtarna jämfört med en tjock järnplåt är väl att järnet kanske slår sig så det inte passar mot bakplåtarna mera. Det måste ju ligga ganska tajt mot de rörliga plåtarna för att minimera förlusterna.. :klia: Beroende på vindförhållandena kommer det ju att ske en viss genomströmning av kylande plåt. Även om man kan försöka rigga upp diverse vindskydd kring in- och utluckorna. Iofs kan man kanske beakta vindriktningen vid uppställningen också. Blåser det från sidan torde inte vinden kyla nämnvärt...
Här ska inte stå en massa gammalt skit när kronofogden kommer! ... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-kanal
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01

stefansmark

#10 » 11:29:39, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

I en vanlig pizzaugn som finns på de flesta pizzerior används stenarna för att lagra värme. I mitt hus finns en pizzeria på bottenvåningen, jag brukar gå ner och dricka kaffe och äta en bit emellanåt så en del hinner man snappa upp.
När det är fredag eftermiddag så kör de igång ugnen i båda facken, uppe och nere. Det är sällan fullt med pizza i hela ugnen utan pizzorna flyttas mellan de olika platserna i ugnen för att botten ska bli jämnt gräddade, om du gräddar flera pizzor på samma plats i ugnen kyls stenen ned och botten blir inte bra.
Jag tror inte att det behövs någon sten i din ugn om du ska värma med gasol, du kommer ha sådan effekt att din plåt aldrig kommer kunna kylas ned.

Varför inte sätta in en lite tjockare plåt i ugnen, 15 mm kanske, slipa den och olja in den med matolja och sedan elda under?
Problemet blir kanske att få pizzan att glida på plåten, ni kanske får lägga någon typ av nät under pizzan som den glider på?
stefansmark
Fler än 500 inlägg
 
Blev medlem: 22:46:16, 15-07-2006
Ort: LULEÅ
Maskintyp: Grävmaskin (larvburen)
Maskin: Grävmaskin, hjullastare, lastbil och diverse

ja-bond77 (trådstartaren)

#11 » 11:38:02, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ungefär så här tänker jag nu... Rött är löprullarna som bakplåtarna centrerar på. Rullarna ligger löst i klykor urtagna i en U-profil där ytterkammen är solid för att fungera som ändstopp åt de vässta axeländorna(för att minimera friktion). Stora flänsar på rullarna så att pizzans tyngd mäktar driva rullarna trots friktionen från det torra "glidlagret" i typ 16-20 mm klykorna. Mellan bakplåtarna och rullcentrum finns utrymme för gasspridarrör och värmefördelningsplattor/stenar. Stenar har jag inga men finns väl nog en del olika eldfasta tegel i butiken om man letar... :klia: Skulle vara enklast att testa med nån 12 mm plåt eller liknande men vet inte hur stor risk det är att den slår sig för mycket så det tar ihop med bakplåten... Kammaren blev nog för hög på bilden... Räcker nog med typ 5 cm ovanför pizzan kan jag tycka, typ aningens högre än hålet i ändgavlarna...

Bild
Här ska inte stå en massa gammalt skit när kronofogden kommer! ... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-kanal

1 person gillar det här inlägget.
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01

magloman

#12 » 11:49:26, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Ja det gäller all förbränningsgas har jag för mig. Tar du ut för mkt flöde kyls flaskan så fort att det bildas isproppar som täpper flödet. Acetylen kan gasen bli kristalliserad osv.

Finns nog uppgifter hos lev vad man kan ta ut. Inte ovanligt på mässor o dylikt man har 6-10st ihopkopplade för att ta ur mindre per flaska.

Vad gäller bakplåtar/stenar: Kan man inte ha "tjocka" järnplåtar bara? Sen låta dom rullar/transportera sig genom samt elda direkt på dom plåtarna underifrån? Helst att dom sitter kvar på en kedja likt timmerkedjor. Så den "tunga" plåten går upp och ner och tillbaka till början. Då har den inte kylts av så mkt heller så lite värme finns kvar. Det ser alltså ut som ett larvband ungefär.

Sen vid utloppet nånstans ska en annan ej uppvärmd transportör eller personal ta över pizzan.

Bild
)))) Min YouTube kanal: https://www.youtube.com/magloman ((((
Användarvisningsbild
magloman
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 22:53:49, 16-04-2008
Ort: Karlskoga
Sverige
Maskintyp: Traktorgrävare
Maskin: Volvo BM 6300 EHC
Rottne Rapid 8wd
Zetor 8011 / Ursus 385
Volvo BM T430

ja-bond77 (trådstartaren)

#13 » 11:56:17, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Oj... :uupps: det blev avancerat... Fördelen skulle väl vara att bakplåtarna får ligga direkt mot stenarna/tjockplåtarna för bästa konduktion. Men jag tänkte det skulle räcka med konvektion och strålning om man håller en typ 5-10 mm spalt under bakplåtarna.
Här ska inte stå en massa gammalt skit när kronofogden kommer! ... "Stort är bra, större är bättre och för stort är precis lagomt" :mrgreen:
Mina projektbyggen...Min Youtube-kanal
Användarvisningsbild
ja-bond77
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 08:20:51, 26-05-2006
Ort: Närpes
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Länk till min maskinlista: www.maskinisten.net/t1422
Verkstaden: www.maskinisten.net/t4302

SampoR2065-07 www.maskinisten.net/t2676
Kockum 414B -82 www.maskinisten.net/t13475
Kobelco SK235SR www.maskinisten.net/t214811
Lännen 860 S -00 www.maskinisten.net/t8461
Gem emerald -97 www.maskinisten.net/t27192
Case IH 1394-4 -86
Ford Major
Valtra 8150 hitech-01

robson

#14 » 14:22:40, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Är heller ingen pizza expert, men har för mig att stenens funktion är att värma underifrån förstås, och grädda botten. Men tror inte sten behövs om det ska vara en plåt under pizzan, då blir det ju som som att grädda pizza i vanlig ugn
Menar att iden med sten är ju att pizzan ska ju ligga direkt på stenen...

1 person gillar det här inlägget.
robson
Fler än 100 inlägg
 
Blev medlem: 18:22:02, 30-04-2010
Ort: Nykarleby
Suomi Finland (svenska)
Maskintyp: Traktor
Maskin: Fergusson 175s

Towil

#15 » 14:28:13, 15-02-2020
  • Överför markerat ord till lexikonet

Tror jag läst någon stans att stenen skall vara lite porös så att den kan dra ut vätskan ur degen bättre. Där den knapriga botten kommer ifrån.
Användarvisningsbild
Towil
Moderator
Moderator
 
Blev medlem: 20:00:40, 18-08-2007
Ort: Nybro
Sverige


Återgå till Projekt/renovering/restaurering

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster



Älmeboda Maskinservice

OilQuick

TK Traktordelar

Klaravik

Crazyride

Bra Verktyg

Motrab

Engcon

Scandcut

Astrak

Olsson Parts

Nya och begagnade
truckar på vstruck.se